Добрі новини Твого міста. Чим відзначився Львів у 2020 році

2179 0
Tvoemisto.tv зібрало підбірку цікавих та важливих новин про перемоги Львова протягом 2020 року, його мешканців та їх проєктів.
Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Львів у рейтингу міст, що розвиваються

Економічне британське видання Emerging Europe внесло Львів до рейтингу міст, що розвиваються та мають найсприятливіші умови для підприємництва. Зокрема, місто посіло друге місце після Тбілісі в категорії «Економічний потенціал».

Загалом у рейтингу оцінювали 75 міст у країнах Східної Європі, Кавказу, Балкан та Балтії. Переможців визначили 70 запрошених міжнародних експертів і радників з інвестицій.

У аеропорту Львів вперше приземлився 787 Dreamliner

У львівському міжнародному аеропорту уперше в історії приземлився літак 787 Dreamliner. Це – широкофюзеляжний двомоторний реактивний пасажирський літак американської компанії Boeing, введений в експлуатацію у 2011 році. Це перший повністю новий літак Boeing після випуску Boeing 777 у 1995 році.

Місткість салону лайнера становить 210-330 людей, у залежності від модифікації. Максимальна дальність польоту літака становить 14,2 тисячі кілометрів. Його особливістю є економічність, а також – екологічність, адже він витрачає на 20% менше палива.

Вартість такого літака, в залежності від комплектації, доходить до 205,5 мільйонів доларів.

Підприємці допомогли у боротьбі з коронавірусом

Львівські підприємці пожертвували понад 50 млн грн на боротьбу з коронавірусом: від закупівлі великого дорогого обладнання до безкоштовної передачі масок, костюмів медичних, респіраторів та інших засобів захисту.

Центр трансплантології 

У травні 2020 року у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги відкрили сучасний центр трансплантології, де вже тоді успішно пересадили родинну нирку. 

Його очолив Максим Овечко. Раніше він керував відділенням трансплантології в Ковелі, де наприкінці 2019-го року розпочали пересаджувати органи, відновивши в Україні посмертні трансплантації. Новостворений Центр повністю готовий до родинних та посмертних трансплантацій нирок, пересадження підшлункової залози та печінки.

Рекордна кількість голосів на Громадському бюджеті Львова 2020

Проєкт авторства керівниці благодійного фонду «Крила надії» Наталії Ліпської «Допоможи житині здолати рак» став рекордсменом Громадського бюджету Львова. Він зібрав рекордну кількість голосів мешканців – 7 090, що є найвищим показником за всі роки проведення у Львові Громадського бюджету. 

Загалом за проєкти Громадського бюджету проголосували рекордних 103 825 мешканців Львівської ОТГ.

Львів`янка –  серед лауреатів Шевченківської премії

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2020 року. У номінації «Література» визначили двох переможців. Одна з них – львівянка Маріанна Кіяновська зі збіркою поезій «Бабин Яр. Голосами», другий лауреат – Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але...».

Зйомки фільмів у Львові

Цього року Львів став знімальним майданчиком для кількох художніх фільмів і навіть серіалів. Зокрема, у Львові відзняли такі кінострічки, як «Я, «Побєда» і Берлін», за одноіменним романом Кузьми Скрябіна, «Егрегор» про нью-йоркського детектива Артура та художній фільм «В. о. святого Миколая», в якому йдеться про стосунки сучасних дітей та сучасних батьків. Загалом – щонайменше шість кінострічок.

Відзнака Меморіалу памяті Героїв Небесної Сотні

Сквер «Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні» у Львові визнали найкращим реалізованим об’єктом громадського простору у категорії «сквери, бульвари» на Національній премії з ландшафтної архітектури та садового дизайну. 

Переможців визначало міжнародне журі у складі фахівців з Латвії, Ірландії, Бельгії та України.

Львівська вистава отримала театрального Оскара

Вистава «Аліса» у постановці Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва (Перший театр) перемогла у Всеукраїнському театральному фестивалі-премії «ГРА»-2020 у номінації «Найкраща вистава для дітей».

Ескіз цієї вистави переміг у конкурсі Taking the Stage 2018 від Британської Ради. Після цього її втілили на сцені Першого театру. «Аліса» Ірини Ципіної демонструє незвичне бачення історії Льюїса Керрола «Аліса в Дивокраї». 

Український борщ і ЮНЕСКО

«Культура приготування українського борщу» потрапить до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Далі експерти працюватимуть над тим, щоб українську страву включили до культурної спадщини ЮНЕСКО.

Разом із борщем до переліку потраплять ще 4 елементи: технологія створення клембівської сорочки «з квіткою»; Великоднє гуляння «Водити Володара» в селі Розкошівка Теплицького району на Вінниччині; Борщівська народна вишивка; Карпатське ліжникарство.

Найкращий громадський простір в Україні

Він переміг у номінації «Найращий реалізований об’єкт громадського простору» у категорії «площі» на Національній премії з ландшафтної архітектури та садового дизайну. Проєкт реконструкції площі виготовили у науково-виробничій фірмі «Рутенія». Переможців визначало міжнародне журі у складі фахівців з Латвії, Ірландії, Бельгії та України.

Найкраща диригентка 2020 року

Представниці Львівщини Оксані Линів у Берліні присвоїли нагороду «Найкраща диригентка 2020 року». Висококваліфіковане жюрі німецьких критиків очолив провідний музичний журналіст Німеччини Мануель Бруґ. Жюрі відзначило постановку Оксана Линів опери Бели Бартока «Замок Герцога Синя Борода в Баварській державній опері».

Дитяча книга року ВВС

«Дитячою Книгою року ВВС» обрали «Мед і Паштет – фантастичні вітрогони» Уляни Чуби (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020). Сьогодні журі премії «Книга року ВВС» визначило лауреатів 2020 року, церемонія вперше відбулась онлайн. 

Переможців оголосили: посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, директор Європейського регіону Всесвітньої служби ВВС Саймон Вілсон і директор із внутрішніх та зовнішніх зв’язків ЄБРР Джонатан Чарльз.

Фото Львова і «Вікі любить пам'ятки»

Проєкт «Вікі любить пам'ятки» оприлюднив переможців дебютної спецномінації «Via Regia Ukraine». У спецномінації змагалися світлини пам’яток, розташованих у Дубно, Рівному, Острозі, Львові, Бродах, Городку (Львівська область), Луцьку, Володимирі-Волинському, Радомишлі, Житомирі та Києві.

На номінацію подали близько 6500 світлин понад 1500 об’єктів. У фінальному раунді журі вибрало роботи трьох авторів-переможців, а також найкращу світлину із кожного міста на шляху Via Regia. Перше місце посів автор Максим Присяжнюк із 4 світлинами із Києва та Львова.

Абсолютна переможниця ювілейного диктанту єдності

 
Переможницею цьогорічного ювілейного ХХ радіодиктанту стала 74-річна львів'янка Христина Гоянюк. Серед 16 тисяч учасників лише вона не зробила жодної помилки. Жінка писала радіодиктант вже удвадцяте, а перемогу отримувала понад 10 разів. Детальніше її історію читайте у матеріалі Тvoemisto.tv.
 

Львівщина по-новому

Медіа-хаб Тvoemisto.tv запустив тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкривали наш край, розповідали про Тустань, Турку, Східницю, Гавареччину, Золочівщині, Славське тощо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!