Долар в Україні може подорожчати до 29,5 грн

2495 0
Торік прогнози на курс валют становили 27 грн.
Фото: nypost.com

Фото: nypost.com

Через коронавірус уряд переглянув припущення та прогноз економічного та соціального розвитку України на 2020 рік. Про це повідомляють у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Читайте також: Як вижити на карантині ще місяць. Поради фінансового експерта

За ним середньорічний курс гривні прогнозують на рівні 29,5 грн за долар США, тоді як за прогнозами у жовтні 2019 року курс прогнозували на рівні 27 грн. Додамо, що нині купити долар можна за трохи більше, ніж 27 грн.

Зростання цін на споживчому ринку лише тимчасово прискориться до 8,7% (порівняно з 5,5% у попередньому прогнозі), і вже наступного року повернеться до цільових 5%. 

У Міністерстві кажуть, що основні зміни прогнозу є результатом суттєвого спаду всієї світової економіки та масштабних заходів задля стримування поширення коронавірусу.

Також уряд переглянув і ВВП: очікують падіння на 3,9% порівняно зі зростанням на 3,7%, яке прогнозувалося раніше, до початку світової кризи. Рівень безробіття становитиме 9,4% проти прогнозованого 8,1%, а падіння реальної заробітної плати становитиме 0,3%. Водночас, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, макроекономічний прогноз, на якому будувалися поправки до державного бюджету, передбачає падіння економіки в 2020 році на 4,8% ВВП

Водночас, уже з другої половини року очікують відновлення економічного зростання і його прискорення в наступні роки. Серед причин – високий попит у світі на продукцію вітчизняного АПК, значно стійкіша банківська система порівняно з попередніми кризовими епізодами, зниження цін на імпортовані енергетичні товари, продовження структурних реформ у співпраці з міжнародними партнерами. 

Читайте також: У Львові ресторатори з однієї вулиці об’єдналися, щоб пережити кризу. Відео

Уточнені основні прогнозні макропоказники економічного та соціального розвитку використають під час перегляду Державного бюджету на 2020 рік.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!