Чому «Домівка врятованих тварин» у Львові опинилася на межі виживання

3322 0
На харчування тварин у Домівці потрібно 1,5 млн грн на рік. Місто виділяє лише 10% від потреби.
Фото: Домівка врятованих тварин

Фото: Домівка врятованих тварин

«Домівці врятованих тварин», яка діє у парку Знесіння, не вистачає коштів на харчі для підопічних. Грошей, які виділяє місто, вистачає хіба що на сіно та зерно для тварин, все інше оплачують волонтери та небайдужі львів’яни. Про це Тvoemisto розповів зоолог, співзасновник «Домівки врятованих тварин» Орест Залипський.

Читайте також: Місце, яке не хочуть залишати лелеки

Ситуація, за його словами, загострилася з початку осені, коли через похолодання кількість відвідувачів суттєво зменшилася, а отже не було й допомоги від них. Загалом, щоб нагодувати тварин, які є в Домівці, на день потрібно приблизно 3 тис. грн. 

«Зараз у Домівці перебуває 250 тварин. Це здебільшого дикі тварини, які не можуть повернутися в природу. У нас є вовки, лисиці, сови, а ще є собаки, єноти, козулі, канюки, боревітри, чорнобурки. Капітальні видатки, ремонти, вольєри фінансує місто, а ось на харчування виділяє лише 10% від потреби, приблизно на рік це виходить 120 тисяч гривень. За ці гроші можемо купити сіно і зерно. Ні на що інше – м’ясо чи рибу – не вистачає. За нашими підрахунками, на харчування тварин нам потрібно 1,5 мільйони гривень», – каже Орест Залипський.

На балансі міста є лише 50 тварин, адже, наприклад, деяких птахів поставити на облік не можливо, бо їх за якийсь час випускають. «На балансі є лише ті тварини, які мають постійне місце проживання. Але крім них ще є дві сотні, яких також треба годувати. Раніше відвідувачі часто приносили харчі: дрібну рибу (мойву, салаку), телятину, курятину (шийки, гомілки, серця, крила). Зараз ходять до нас менше, допомога майже не надходить», – каже співзасновник Домівки.

Читайте також: З Домівки врятованих тварин на волю випустили 14 лисиць. Фото

На думку начальниці управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександри Сладкової, співфінансування міста та благодійників – звична світова практика.

«Домівка врятованих тварин» – це не притулок для тварин, а зоологічний відділ регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Крім того, вона не на межі закриття. Це періодичні, раз на квартал, пости про допомогу. Місто повністю не може фінансувати Домівку. За виділені кошти, а це приблизно 2 млн грн на рік, робимо вольєри, виконуємо ремонти, купуємо частину їжі. Але, наприклад, на м’ясо, рибу, дієтичне харчування чи специфічні ліки грошей вже не вистачає», – каже Олександра Сладкова.

Щодо комерційної вигоди від Домівки, то це зі слів Олександри Сладкової, виключено. Мовляв, щойно почнеться платний вхід чи платні екскурсії на території, Домівка перетвориться на зоопарк.

«Зоопарк, по своїй суті, – це експлуатація тварин. А нам важливо працювати відкрито та безкоштовно», – додала Олександра Сладкова.

Читайте також: Фото дня. У Домівці врятованих тварин готуються випустити на волю врятованих яструбів

Для небайдужих, які готові фінансово підтримати «Домівку врятованих тварин», відкрили рахунок:

4149 6293 8110 7192 (картка Приват банку)

Крім цього, Орест Залипський планує створити благодійний фонд. Саме зараз триває його реєстрація.

Нагадаємо, «Домівка врятованих тварин» у Львові опинилася під загрозою закриття.

Ольга Шведа

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!