На правах реклами

Допомога Донбасу: «АйКю Холдинг» сприяє розвитку підприємництва на сході України

2861 0
Команда «АйКю Холдингу» цього року уже втретє стала переможцем конкурсу на виконання навчальних програм із розвитку навичок підприємництва на сході України.
Фото: ТзОВ «АйКю Холдинг»

Фото: ТзОВ «АйКю Холдинг»

Понад тисяча мешканців східних областей України, які постраждали від війни на Донбасі, пройшли навчання щодо відкриття чи розширення власного бізнесу, які проводила львівська компанія ТзОВ «АйКю Холдинг» (IQholding) для Програми розвитку ООН (UNDP).

Команда «АйКю Холдингу» цього року уже втретє стала переможцем конкурсу на виконання навчальних програм із розвитку навичок підприємництва на сході України, які реалізовує Програма ООН із відновлення та розбудови миру (UNRPP).

За пів року компанія провела 62 навчальних тренінги щодо розвитку бізнесу для 1 359 учасників зі сходу України (зокрема, для 298 внутрішньо переміщених осіб), мешканців місцевих громад Донецької, Луганської областей (територій, що контролюються урядом України) та Запорізької області.

Тільки впродовж листопада-грудня відповідні навики отримали понад 500 осіб у Краматорську, Маріуполі, Покровську, Кремінній, Сєвєродонецьку, Бердянську, Мелітополі, Приморську та Токмаку.

Таким чином, вдалося реалізувати дві навчальні програми з розвитку навичок підприємництва та провести серію тренінгів щодо розвитку бізнесу та практичних аспектів підприємницької діяльності у 40 містах Донецької, Луганської та Запорізької області.

Склад учасників тренінгів формувався із забезпеченням рівного доступу людей з обмеженими можливостями та з урахуванням гендерного балансу. Відповідно, необхідні бізнес-знання отримали 841 жінка та 103 особи з особливими потребами.

Серед тем тренінгів були, зокрема, правила розробки бізнес-процесів, фінансове планування та управління доходами. Учасники програм разом шукали бізнес-ідеї для підприємницької справи, розробляли бізнес-плани, дізнавались, як просувати власну ініціативу та як долати юридичні труднощі. Понад тисяча учасників з цільових громад розробили детальні бізнес-плани, представили свою бізнес-ідею перед аудиторією та отримали зворотний зв'язок.

Навчання відбувалися у формах міні-лекцій, «мозкового штурму», групових дискусій, презентацій, рішень кейсів, навчальних ситуацій (case study), сінемалогії, ситуаційного аналізу та інших.

За підсумками тренінгів учасники навчились писати стратегічні плани, складати smart-цілі на 2020 рік, вносити коригування в процеси ведення бізнесу. Крім того, про результативність навчань свідчать висока мотивація та готовність учасників творити зміни. До прикладу, Тетяна Абрамова із села Новоселівка Волноваського району Донецької області планує відкрити пекарню.

«Враження від тренінгів дуже хороші: це плюс до розвитку та до досвіду. Завдяки таким навчанням ти розумієш, куди тобі ще треба рости, що потрібно змінити. У мене був свій магазин, який з часом через певні проблеми довелося закрити. Оскільки ми живемо у так званій сірій зоні, де все закрилося, де немає фактично роботи, хочеться започаткувати власну справу. У мене є думка, намір і мрія відкрити свою пекарню, бо я дуже люблю пекти. На тренінгах ми отримали багато корисної інформації і я вже маю багато задумок», – поділилась враженнями учасниця навчань Тетяна Абрамова.

Команда компанії IQholding впродовж 15-ти років своєї діяльності розробила понад 200 авторських навчальних програм і методик, залучила більше сотні професійних тренерів та консультантів зі всієї України. І, таким чином, зреалізувала у 19-ти областях України понад 35 тисяч тренінгових навчань, понад тисячу консалтингових проєктів і проєктних публічних заходів, в яких взяли участь майже 600 тисяч учасників.

«Кожен день, який ми не проводимо в роботі над проєктом, як сказав Джоел Спольски, ми проводимо даремно. Тому команда наших фахівців охоче, починаючи з 2015-го року, співпрацює із Програмою ООН із відновлення та розбудови миру. Мета цієї Програми – підтримати економічне відновлення сходу України, стимулювати бізнес на цій території та мобілізувати ресурси задля допомоги і поліпшення умов життя внутрішньо переміщених осіб та населення, що постраждало внаслідок російської агресії. У 2019 році ми виконали для ПРООН уже три навчальні програми. Наша спільна мета – заохотити українських громадян до підприємницької діяльності, щоби разом сприяти відновленню благополуччя тих, хто опинився у складній соціально-економічній ситуації і допомогти розширити можливості тих, хто уже займається своєю справою», – розповів керівник «АйКю Холдингу» Андрій Якимів.

Зазначимо, що з 2015 року у рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру по всій Україні було підтримано розвиток майже 650 підприємств, передусім у Донецькій і Луганській областях. В результаті, було створено майже 3 300 нових робочих місць. Окрім того, майже 6 600 людей отримали допомогу у вигляді безкоштовних тренінгів, консультацій та участі у промислових виставках.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!