Дорожній Pitbull. Як у Львові полюють на нетверезих водіїв

15161 0
Краще не сідайте вночі за кермо напідпитку. За вами, ймовірно, стежать вони…
Фото: сторінка Pitbull Lviv y Facebook

Фото: сторінка Pitbull Lviv y Facebook

Про громадську ініціативу Pitbull Lviv заговорили, коли її учасники допомогли поліції затримати нетверезим за кермом власника одного з львівських автопідприємств.  Ініціатива працює разом із патрульною поліцією уже рік та допомогла виявити десятки нетверезих водіїв, які не скоїли аварій. У поліції кажуть, що співпраця з цією ініціативою є одним із напрямків community policing і прикладом того, як спільна діяльність силових структур та громадян може приносити реальні позитивні результати.

Маркіян Кравченко вивчає комп’ютерні науки в одному з львівських вишів, а у вільний від навчання час координує роботу львівського осередку загальноукраїнської ініціативи Pitbull. Ця ініціатива влаштовує нічні рейди біля розважальних закладів та відстежує нетверезих, які сідають за кермо.

«Я випадково наштовхнувся на відео про рейд Pitbull у Києві, знайшов їхню сторінку в соцмережі й вийшов на київських хлопців», – розповідає Маркіян.   

За його словами, головна мета діяльності учасників Pitbull – донести до тих, хто хоче випити і сісти за кермо, що ліпше цього не робити, тому що водій напідпитку є джерелом небезпеки для себе та інших учасників дорожнього руху.

Маркіян Кравченко наголошує, що є низка способів спокійно дістатися додому після вживання алкоголю – від виклику таксі до послуги «Тверезий водій». Будь-який із них коштуватиме відчутно дешевше, аніж штраф за нетверезе водіння.

Читайте також: Скільки можна випити за кермом. Таблиця

«Ми проводимо рейди два рази на місяць, переважно у пятницю чи суботу.  До десяти машин по кілька осіб. Спочатку їдемо до ресторанів, які працюють до першої-другої години ночі, а потім – до нічних клубів. За ніч виявляємо по два-три нетверезих за кермом», – розповідає Маркіян.

Дуже багато нетверезих водіїв починали рух від нічного клубу «Малевич» і клубу «Антураж» на проспекті Чорновола. Часто таке трапляється біля ресторанів «Гопак» на вулиці Науковій і «Одеса» біля King Cross Leopolis.

Перед початком усім учасникам рейду проводять інструктаж: що треба робити, як поводитися і чого робити категорично не можна.

«Ми паркуємося на стоянках біля закладів і чекаємо. Коли побачимо особу, яка має явні ознаки спяніння і сідає за кермо, то передаємо дані патрульним: номер авто, марку та колір. Можемо поїхати слідом, щоб зорієнтувати поліцейських», – веде далі активіст. Учасники рейдів узагалі не контактують з потенційними порушниками, фіксують дані і передають патрульним.

За словами Маркіяна Кравченка, водії по-різному реагують на помічників поліції, але навіть якщо й доходить до виявів агресії, то це буває нечасто і лише на словах. Коли ж виявляється, що водій нетверезий, то учасники Pitbull виступають свідками під час складання протоколів та судових процесів.

Інспектор відділу громадських зв’язків управління патрульної поліції у Львівській області Микола Ільчук розповідає, що вони з Маркіяном Кравченком паралельно шукали одне одного.  Працівник поліції вважає, що такий спосіб допомоги з боку громадських активістів має кілька позитивних аспектів. З одного боку, активісти допомагають виявляти нетверезих за кермом, адже повідомлення від громадян є однією із встановлених законом підстав для зупинки автомобіля. З іншого боку, це добрий приклад співпраці активних громадян та поліції, який дає реальні результати і збільшує рівень довіри між львів’янами та правоохоронними структурами.

Читайте також: Коли почнуть діяти нові обмеження швидкості руху у населених пунктах

За словами Миколи Ільчука, проблема нетверезих водіїв є однією з найактуальніших для правоохоронних органів. За минулий рік в Україні було складено протоколи за 130 статтею Кодексу про адміністративні правопорушення на 117 тисяч водіїв. З них на Львівщині в зоні відповідальності патрульної поліції – 3118. За участі нетверезих водіїв трапилося 45 аварій із потерпілими, в яких одна особа загинула і 75 зазнали травм.

Як розповів Микола Ільчук, зараз у Верховній Раді зареєстровано кілька проектів законів, покликаних зробити жорсткішою відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані, а також посилити відповідальність за те, що водії, позбавлені прав, все одно їздять за кермом своїх автівок. Зараз найбільше покарання для них – 510 гривень штрафу.

Читайте також: Чемність заради життя. Як допомогти львів’янам цивілізовано поводитись на дорогах

Крім того, пропонують продовжити термін для розгляду справ про нетверезе водіння з трьох до дванадцяти місяців, бо зараз 30% таких справ суди закривають. «Особу визнають винною, але суд подає клопотання про закриття справи через закінчення терміну давності, відтак до відповідальності її не притягають», – каже інспектор Ільчук. На його думку, така ситуація породжує у водіїв відчуття безкарності, відтак вони й далі сідатимуть за кермо п’яними, хоча й усвідомлюють небезпеку, яку становлять для себе й інших учасників дорожнього руху.

Зараз Pitbull Lviv має з чотири десятки учасників. За словами Маркіяна Кравченка, це неформальна ініціатива, ще не зареєстрована юридично, однак її ініціатори працюють над тим, щоб у майбутньому стати легальною громадською організацію.

Нагадаємо, у Львові стартував масштабний інформаційно-просвітницький проект із безпеки дорожнього руху. Впродовж року його ініціатори проведуть соціологічне дослідження, серію публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, навчання та флешмоби серед школярів, тренінги для водіїв та просвітницьку кампанію в медіа.

Організатори проекту «Безпечні дороги» – соціальна ініціатива Української греко-католицької церкви «Хтось не зробить» та медіа-хаб «Твоє місто» у співпраці з кафедрою соціології «Львівської політехніки», організацією Rotary Lviv International, Патрульною поліцією Львова за підтримки ексклюзивного партнера – компанії Aria Group.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Тарас Базюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!