Політична реклама

Дослідження: в українських сирах пальмової олії немає

1844 0
Лабораторні дослідження українського, російського і білоруського сирів показали, що всі вони мають високу якість і жодних рослинних добавок. Експеримент влаштували журналісти ТСН аби з’ясувати якість українських сирів, на яку, минулого тижня було нарікання з боку російських та білоруських чиновників.

Одна з головних претензій до українських виробників — додавання замість справжніх молочних жирів рослинних.

Журналісти купили в Росії зразки українського, трохи російського і навіть білоруського сирів. У Києві докупили ще один, український — це аби в лабораторії порівняти, що у нас експортують, а що залишається на власних прилавках. Загалом вийшло п’ять зразків.

З’ясувалось, що кожен із цих продуктів має повне право називатись сиром — у всіх п’яти перевірених зразках рослинних жирів не виявили, - повідомляє ТСН.

Там, де з’являється бодай крапля рослинної олії (зазвичай пальмової або кокосової) закінчується сир і починається сирний продукт. Утім, самостійно їх відрізнити майже неможливо.

Хоча треба зазначити, що серед продуктів, які найчастіше фальсифікують — згущене молоко, далі йде масло і лише потім твердий сир.

"Найгірший результат, який у нас по сирам був, це коли з 10-ти зразків 2 зразки було фальсифіковано рослинними жирами", — пригадують в лабораторії.

Однак російські чиновники претензії мають саме до нашого сиру.

"Ряд підприємств, які були анонсовані, що в їх продукції є рослинні жири, взагалі останні роки не постачали своєї продукції до Росії. Тому ця заява є голослівною і нічим не обґрунтованою, тому я вважаю її політичною", — заявляє керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції.

Як повідомлялося раніше, глава Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко заявив, що "за четвертий квартал 2011 року відбулося помітне погіршення споживчих властивостей сирів , що постачаються з України". Свої претензії до українського сиру висловивли й у Білорусі.

Нагадаємо, на українських ринках окрім твердого сиру, що виробляють зі справжнього молока, продається сирний продукт, до складу якого додають рослинні жири. Вартість такого "сиру" подекуди удвічі нижча за справжній сир.

Виявити підробку можна легко: для цього варто спитати продавця про супровідні документи або роздивитися сирну етикетку - там буде вказано чи це твердий сир, чи сирний продукт.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!