Доступ до освіти, медпослуг і соціальних пільг. На що можуть розраховувати українці в Італії

2162 0
До Італії вже прибули 72 тисячі біженців з України.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Понад 10 мільйонів українців – саме стільки людей залишили свої домівки з 24 лютого, відколи росія розпочала проти України повномасштабну війну. 6,5 мільйона переїхали до інших, більш безпечних регіонів нашої держави, понад 4 мільйони виїхали за кордон. Tvoemisto.tv продовжує пояснювати, на які умови можуть розраховувати наші громадяни за кордоном. Зокрема, що їм пропонують в Італії, куди вже прибули 72 тисячі біженців з України.

Вони можуть отримати в цій країні дозвіл на проживання впродовж 12 місяців, що забезпечить доступ до освіти, ринку праці, медпослуг та деяких соціальних пільг. Також кожен прибулий з України може отримати щомісячну допомогу в розмірі 300 євро, яка виплачується максимум три місяці.

Читайте також: США офіційно запровадили тимчасовий захист для українців

Після надання притулку в Італії (у статусі біженця або особи, яка потребує  додаткового захисту) українці здобувають певні права, але й мають обов’язки. На сайті ООН зазначається, що посвідка на право проживання буде дійсна протягом п’яти років, однак її термін може бути продовжений.  

Українці в цій країні мають право на працю, освіту, соціальне забезпечення та медичну допомогу на тих самих умовах, що й громадяни Італії. Отримавши посвідку про захист, можна виїхати за кордон. Для цього необхідно звернутися для одержання проїзного документа. Можна відвідувати країни ЄС на тих самих правах, що й за українським законодавством: перебувати там не більш ніж 90 днів упродовж шести місяців.

Читайте також: Доступ до освіти, медпослуг і соціальних пільг. На що можуть розраховувати українці в Італії

Якщо українець оформляє статус біженця, то після 5-річного терміну безперервного перебування в Італії на законних підставах може звернутися для отримання дозволу на довгострокове проживання, а якщо він отримує статус особи, яка потребує додаткового захисту, то після 10 років. Діти від шести до 16 років зобов’язані ходити до школи. 

Нагадаємо, що про те, на які умови можуть розраховувати українців в Польщі, Словаччині, Німеччині, Канаді, США тощо, детально можна прочитати за посиланням.

Роман Тищенко-Ламанський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!