Доступні ліки видаватимуть лише за електронними рецептами

2484 0
Електронні рецепти за програмою «Доступні ліки» видають лише тим пацієнтам, хто підписав декларацію з сімейним лікарем.
ілюстративне фото: Факти ICTV

ілюстративне фото: Факти ICTV

Із 1 квітня програму «Доступні ліки» почала адмініструвати Національна служба здоров’я України, тож рецепти за програмою лікарі виписуватимуть виключно в електронній системі.

Читайте також: У МОЗ оновили перелік препаратів програми «Доступні ліки»

Перехід програми «Доступні ліки» до НСЗУ дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт видали.

До квітня в аптеках-учасницях програми «Доступні ліки» мали встановити спеціальне програмне забезпечення. Скористатися програмою можуть лише ті пацієнти, які підписали декларацію з лікарем.

Після виписки електронного рецепта пацієнту має прийти SMS із кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці у вигляді: «ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Перед виписуванням рецепта варто уточнити, чи правильний номер мобільного телефону вказаний у декларації.

Потім пацієнт може звернутися до будь-якої аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки», назвати номер електронного рецепта, після чого провізор запропонує йому на вибір наявні ліки. Пацієнт обирає препарат та називає код підтвердження з SMS. Якщо потрібних ліків немає в аптеці, пацієнт може звернутися до іншої.

Читайте також: Наступного року українцям почнуть видавати електронні лікарняні

Додамо, що програма «Доступні ліки» запрацювала 1 квітня 2017 року. З того часу до неї долучилася кожна третя аптека країни, а пацієнти отримали ліків на понад 1,7 млрд грн за понад 33 млн рецептів. Повний перелік аптек на мапі України можна переглянути за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!