На Львівщині готуються встановлювати мобільні котельні. Яким буде опалювальний сезон в області

3313 0
В області готують резервні джерела теплопостачання у разі виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема забезпечення альтернативними видами опалення.

На Львівщині напрацьовують механізм щодо заміни обладнання на альтернативні види палива у разі надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Також розглядають використання мобільних котелень та встановлення пунктів обігріву. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства ЛОВА Богдан Кейван.

На сьогодні підприємства теплоенерго на Львівщині готові до осінньо-зимового опалювального сезону 2022-2023 року на 60-65%. Оскільки область є тиловою, підготовка відбувається у штатному режимі, каже чиновник. 

Читайте також: Ціна на газ не мала б зрости. Очільник Львівщини про новий опалювальний сезон

У Львівській області працюють 17 базових підприємств теплоенерго, з них 13 обслуговують населення. За словами Богдана Кейвана, підготовка до опалювального сезону відбувається згідно з затвердженими планами. Загальний рівень накопичення обладнання та матеріалів на складах, якими оперативно зможуть забезпечувати тепло у разі надзвичайних ситуацій, становить 65-70%. Йдеться про труби, наземні джерела електропостачання, також у резерві – 33 котли.

«Розроблений також механізм співфінансування органів місцевого самоврядування щодо заміни обладнання на альтернативні види палива. Зараз приймаємо заявки щодо заміни на твердопаливні, електричні джерела й будемо співфінансувати 50/50. На сьогодні на Львівщині нараховують понад 1600 котелень, із них 495 працюють на альтернативних паливах, тобто майже 30%. Зараз бюджетні установи ведуть роботу щодо забезпечення твердим паливом, брикетами, дровами, палетами. Якщо є власна котельня, то установи у виграшній ситуації, бо вони не прив’язані до централізованого теплопостачання», – каже Богдан Кейван.

Зауважує, що у газосховищах на сьогодні є близько 12 млрд кубів газу, водночас уряд доручив заповнити сховища на рівні 19 млрд кубів блакитного палива. Цих об’ємів мало би вистачити для населення України. Мешканцям області, як і всім українцям, варто готуватися до складного опалювального сезону. Богдан Кейван додає, що поки неможливо прогнозувати, наскільки нижчою буде температура у домівках, проте економити доведеться.

Читайте також: Будемо закупляти тисячі печей для забезпечення міста, – Андрій Садовий

«Розуміємо, що поки наша інфраструктура (на Львівщині – ред.) уціліла, тому працюємо над забезпеченням стійкого опалювального сезону. Так, є резервні схеми постачання. Якщо, не дай Бог, розіб’ють якусь ТЕЦ, звичайно, буде складно відновити постачання. Розглядається питання щодо закупівлі мобільних котелень. Це частково альтернативне джерело, до якого можна буде під’єднатися. Також розглядається встановлення пунктів обігріву на Львівщині, щоб у разі величезної аварії люди могли зігрітися», – пояснює директор профільного департаменту ЛОВА.

У Міністерстві розвитку громад і територій повідомили, що до початку осінньо-зимового періоду 2022/2023 року кожен український регіон та місто повинні зробити стрес-тест, щоб перевірити готовність до опалювального сезону.

«Кожен регіон та місто мають зробити стрес-тест. Необхідно перевірити, як працюватиме місто, коли зникає теплопостачання: як облаштовані пункти обігріву, чи готове резервне обладнання, чи є плани швидкого реагування, чи витримають мережі перехід на електричне опалення. Міста мають заготувати запаси твердого палива та альтернативного палива для упевненого проходження опалювального сезону», – зазначив міністр Олексій Чернишов.

Зі слів очільника Міністерства розвитку громад і територій, є 4 блоки стабільного проходження опалювального сезону: баланс ресурсів, цінова стабільність і фінансова спроможність, інфраструктурна підготовка та технічні резерви для аварійних ситуацій. Тому області повинні готуватися до надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, що міський голова Андрій Садовий заявляв у коментарі Tvoemisto.tv, у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо. Крім того, планують закупляти тисячі «буржуйок» для забезпечення міста.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!