На правах реклами

Дракон, меч і м’ясо або Як повечеряти в підземеллі з монахами

5833 0
Раніше тут жили єзуїти, а тепер дзвенять мечі, лунає сміх, смажиться дичина та ллється крафтове пиво і монаше вино. У львівській ресторації «П’яте підземелля» і кухня, і інтер’єр, і концепція виконані в середньовічному стилі.
Фото: П’яте підземелля

Фото: П’яте підземелля

Монахи в рясах, жінки в середньовічних платтях, королівський трон зі справжньою короною, меч обраного, дракони, що охороняють і «стежать» за відвідувачами та запах дичини і крафтового пива, від яких забуваєш, в якому часі та вимірі ти перебуваєш.

Опинитися у справжньому середньовічному підземеллі під однією з найдавніших кам’яниць на площі Ринок, побачити, як вправний монах-офіціант наливає кухоль пива та скуштувати справжню авторську кухню, основною принадою якої є м’ясо на кілках, тепер із легкістю може кожен.

У самісінькому серці Львова, під приміщеннями історичного музею та італійським подвір’ям, вже другий місяць поспіль для відвідувачів відкрита перша справжня середньовічна ресторація «П’яте підземелля».

Містично і людяно

Середньовічного стилю закладу додає геть усе – від кам’яних стін, дерев’яних меблів, до незліченної кількості свічок, старовинних щитів зі зброєю, стріл та предметів побуту. Концепція закладу виникла не спроста. За легендою, у будинку, де розташований ресторан, у ХVI столітті оселилися перші у Львові монахи-єзуїти. Стверджують, що вони прибули до міста, щоби відбудувати костел єзуїтського ордену. Саме тому офіціанти в закладі одягнуті як монахи. Крім цього, незадовго до відкриття закладу, під час ремонтних робіту тут знайшли середньовічний меч. За свідченнями істориків, він міг належати лицарям-хрестоносцям Тевтонського ордену.

Знахідку вдалося віднайти у п’ятому підземеллі, яке досі було закритим для відвідування. У склепінні під кам’яницею розташовані п’ять залів ресторану: від менш людяних до тих, що ідеально підійдуть для великої, шумної компанії. Кожна зала тематична і приховує багато містичних цікавинок, про які радо розповідають самі офіціанти. Виявляється, тут живуть дракони, а підземеллям сновигає дух монаха Бурбуліса. Ті, хто не бояться нічого, можуть сфотографуватися в рясі монаха, сісти на королівський трон і приміряти корону, а також спробувати витягти лицарський меч, що «заточили» в камені. А за вдалу спробу ще й отримати приємний сюрприз від працівників закладу.

Таємничо і смачно

Фірмовою стравою «П’ятого підземелля» є м’ясо на кілках. На вибір можна обрати кілок з птицею, свининою та пстругом. Щоб страва була соковитою і м’якою, був збережений баланс гостроти і пікантності, м’ясо спочатку довго та по-особливому маринують у корені хрону та приправі Зіра і лише потім готують на відкритому вогні. А щоб м’ясо не охололо, його подають у великому глиняному кухлі з димарем і розпеченим вугіллям. До м’яса пропонують замовляти соус ромеско власного приготування – із запеченого перцю з додаванням чилі, мигдалю і томатів у власному соку.

Славиться заклад і приготуванням та подачею житнього хліба власного виробництва. Його готують із обдирного житнього борошна, чорного пива та ячмінного солоду. У хліб додають чорнослив, родзинки та насіння. З напоїв можна замовити кілька видів вина і чотири сорти крафтового пива: монаше (світле), пряне (ароматне), каламутне (пшеничне), чорне (темне). Усі види пива зварені за стародавнім рецептом і подають у великих, гарних глиняних кухлях.

Отож, якщо класичні ресторани вам уже приїлися, завітайте вже найближчим часом до першої справжньої середньовічної ресторації «П’яте підземелля». На вас чекає не просто вечеря зі смачним м’ясом та пивом у приємній атмосфері, а ціле видовище – часом містичне, часом екстремальне та інтригуюче, але яке, без сумніву, запам’ятається на все життя і буде варте усіх витрачених грошей.

Завітати до ресторану «П’яте підземелля» і відчути атмосферу Середньовіччя можна на пл. Ринок, 5. Години роботи: понеділок – четвер та неділя: 12:00 – 00:00; п’ятниця та субота: 12.00 – 02.00.

Контакти: 099 674 5351

Сторінка у Фейсбук

Сторінка в Інстаграм


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!