Переповнені лікарні у Львові та подробиці справи проти Томосу. Головне за ніч і минулу добу

15565 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

Львівщина знову без послаблень. Карантин на Львівщині знову продовжили до 22 червня у зв’язку з високими показниками захворюваності на коронавірус. Заступник голови ЛОДА Іван Собко заявив, епіцентром хвороби залишається Львів, Пустомитівський та Яворівський райони.

Також Собко представив проєкт постанови уряду, за яким дозволяється послаблювати чи посилювати карантин у окремих регіонах в межах однієї області за рішенням обласної комісії ТЕБ і НС. Вона набуде чинності 22 червня. Але область чекає відповідного дозволу з Кабміну.

Читайте також: Поки центр гуляє, в лікарнях бракує місяць. Як Львів проживає пік коронавірусу

Читайте також: «Нам 12 годин шукали місце у лікарні». Історія пацієнта з підозрою на коронавірус

Попри те, що ситуація загрозлива, у Львові наче існують дві паралельні реальності, де кишить вірус і де його немає. Поки центр міста гуляє, інфекційна лікарня переповнена, лікарі виснажені, а хворі днями чекають на госпіталізацію.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу Covid-19 виявили у 142 хворих (напередодні – 171 осіб). Разом 3 540. Одужало – 663 особи (плюс 19 за добу), померло – 112 (плюс 4 за добу).

В Україні за добу «абсолютний рекорд» – Covid-19 виявлено у 985 осіб. Загальна кількість 34 984 пацієнтів. Одужало – 16 033 (плюс 586 за добу), померло – 985 осіб (плюс 19).

Перелік антилідерів не змінний: Чернівецька область – 4 211 осіб (плюс 76 за добу), місто Київ – 4 176 (плюс 92), Львівська – 3 540 (детальніші показники вище) та Рівненська 2 693 (плюс 121) області.

Друга хвиля Covid-19? Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що у разі збільшення кількості хворих на Covid-19, у певних регіонах будуть вводити нові обмеження.

«Ми будемо ініціювати жорсткий контроль щодо дотримання тими чи іншими закладами вимог карантину. А саме, транспорт, яким люди користуються без масок. Мова йде про деякі супермаркети, у яких перестали дотримуватися соціальної дистанції і не корист уються масками», – сказав він.

Читайте також: За яких умов карантин можуть посилити. Критерії Кабміну

У Кабміні вирішили, що повернення до жорсткішого карантину буде сильним ударом по економіці, тому необхідні чіткіші правила для громадських місць та комунікація з громадянами.

Прем'єр Шмигаль заявив, що в Україні не можна допустити італійського або іспанського сценарію з поширенням коронавірусу Covid-19. А загострення ситуації з коронавірусом в Україні назвав другою хвилею розповсюдження вірусу.

Міністру Авакову доручили залучити Нацполіцію до контролю за дотриманням карантину українцями.

У 2020 році Кабмін планує збільшити сумарно зарплати медикам на суму майже 8 млрд гривень. Зокрема, усім лікарям незалежно від посади – на 75%; Середньому персоналу – на 50% від мінімальної заробітної плати. У грошовому еквіваленті це приблизно 2360 гривень; Молодшим медичним сестрам – на 25% від мінімалки, орієнтовно це 1180 гривень.

Шкарлет – Вакарчук. У Верховній Раді почали збір підписів за відставку голови комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака. 18 червня його комітет не підтримав кандидатуру колишнього «регіонала» Шкарлета на посаду міністра освіти.

Водночас в.о. міністра освіти Любомира Мандзій відрапортувала, що все готово до проведення ЗНО з 25 червня по 17 липня.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Святослав Вакарчук, який подав заяву на складання депутатського мандата, вийшов із фракції «Голос». За його словами, це єдиний спосіб позбутися депутатських повноважень.

Томос України – Філарет. ДБР не має наміру ставити під сумнів легітимність створення Православної церкви України, та пояснює, що справу стосовно п’ятого президента Петра Порошенка було відкрито ще в 2019 році за заявою предстоятеля УПЦ КП Філарета.

На що в УПЦ КП відповіли, що справу проти Порошенка ініціювали віряни, а не Філарет.

Київська Митрополія ПЦУ вважає відкриття провадження через «розпалювання релігійної ворожнечі» за фактом отримання Томосу українською автокефальною церквою переслідуванням і тиском на церкву і парафіян.

Омелян – Мангер – Зеленський. Детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому міністру інфраструктури Омеляну у вчиненні незаконних дій, через які держбюджет недоотримав 30,5 млн грн. Ексміністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас Омелян нагадав, що це було колегіальним рішенням тодішнього Кабміну і воно призвело до росту в галузі.

Кримінальне провадження відкрили щодо працівників Херсонського обласного кардіодиспансеру, які видавали довідки та начебто лікували фігуранта справи вбивства Катерини Гандзюк главу Херсонської облради Мангера.

Читайте також: Львівський аеропорт уперше за три місяці почав приймати регулярні авіарейси. Фото

Суд у Хмельницькому призупинив адмінпровадження щодо кавування у цьому місті президентом Зеленським. Суддя звернувся до Верховного суду для розтлумачення, чи може бути голова держави притягнутий до відповідальності, адже відповідно до Конституції президент є недоторканим.

Натомість усіх іншим фігурантам цього процесу – керівника ОП Єрмака, його першого заступника Трофімова, головного санітарного лікаря Ляшка, голову Хмельницької ОДА Габінета, хмельницького міського голову Симчишина та підприємця Мельниченка – оштрафували.

ЄС – Угорщина – Туреччина – Чехія – РФ. В Європейському союзі не змінили планів щодо відкриття внутрішніх кордонів до кінця червня, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Лідери ЄС також продовжили економічні санкції проти Росії ще на пів року.

Угорщина дозволила українцям транзит і в’їзд в 30-кілометрову зону без карантину

У Стамбулі штрафуватимуть на $130 за перебування без маски в громадському місці.

Читайте також: Кам’яне коріння міста. Закоханий погляд на одне львівське підземелля

У Чехії зафіксовано найбільший одноденний стрибок нових випадків інфікування коронавірусом майже за два місяці – 118 осіб. Загалом, у країні зареєстровано 10 283 інфікованих.

За добу в РФ від коронавірусу померла 181 людина – це найбільша кількість смертей від Covid-19 за весь період пандемії в країні.

Бережіть себе, бо ситуація з Covid-19 у Львові з кожним днем стає все більш небезпечною. Будьте обережними і дотримуйтеся заходів безпеки. Гарного Вам дня! 

 

 Tvoemisto.tv створює Спільноту Прихильників і пропонує усім, хто цінує якісну, незаангажовану журналістику, долучитись до Спільноти. 

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!