Друга спроба. У Львові намагаються врятувати давню віллу мікрорайону Голоско

1612 0
Кам’яниця номер 213 на вулиці Замарстинівській у Львові належала подружжю львівських меценатів Стеткевичів і є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці.
Фото: Victor Halchynskyy

Фото: Victor Halchynskyy

У Львові намагаються врятувати одну із найкрасивіших вілл мікрорайону Голоско. Петицію щодо порятунку кам’яниці Стеткевичів, що під номером 213 на вулиці Замарстинівській львів’янин Василь Гаврилишин реєструє уже вдруге. Перша набрала необхідну кількість голосів, її розглянули депутати Львівської міської ради, але не підтримали.

Читайте також: У Львові почали реставрацію пам'ятки архітектури на Проспекті Свободи

Тепер у петиції пропонують «передбачити збереження кам'яниці Стеткевича, включаючи наявний фасад, поверховість та розумні межі навколо неї, при видачі містобудівних умов та обмежень на будівництво на ділянці».

До кінця збору підписів залишилось 50 днів. Її уже підтримали понад 4 сотні небайдужих. Для того аби петицію розглянули на засіданні Львівської міської ради потрібно 500 голосів. Проголосувати можна за посиланням на сайті Е-DEM.

Читайте також: Депутати не проголосували за збереження вілли Стеткевича на Замарстинівській

Нагадаємо, у лютому депутати Львівської міської ради не підтримали петицію «Збереження кам'яниці Стеткевича по вулиці Замарстинівській 213 і перетворення її на громадський простір (музей, народний дім)». Вони аргументували це тим, що міський бюджет має багато інших пріоритетних напрямків, особливо пов’язаних із викликами, спричинених епідемією.

У грудні 2020 року консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА проголосувала за те, аби внести віллу Стеткевичів на вулиці Замарстинівській, 213 до Державного реєстру пам‘яток України як пам‘ятку архітектури місцевого значення. 

Свого часу кам’яниця номер 213 на вулиці Замарстинівській у Львові належала подружжю львівських меценатів Стеткевичів і є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці. До недавнього часу вона беззаперечно вважалася пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 2439, розпорядження Представника Президента України №101 від 12.03.1993 р.), поки Львівський окружний адміністративний суд – на вимогу теперішніх власників, не дійшов суперечливого висновку: будинок номер 213 на вул. Замарстинівській у первісній обліковій документації 1993 року помилково вказаний як Народний дім, який, насправді, існує під № 219.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!