Друге життя. Як у Львові стати в чергу на трансплантацію і коли запрацює база донорів

16761 0
У Львові провели вже кілька операцій із пересадок органів, буквально минулої ночі також пересадили підшлункову залозу.
Фото: Mehrnews.com

Фото: Mehrnews.com

У лікарні швидкої допомоги у травні відкрили Центр трансплантології. Спочатку тут успішно пересадили родинну нирку 36-річному чоловікові, батькові двох дітей, який вісім років жив на діалізі. Йому пересадили нирку від матері. Операція тривала 4 години.

Також у лікарні пересадили серце від 58-річного львів’янина, який отримав несумісні з життям травми, впавши з висоти. Його мама і сестра дали згоду на забір органів і його серце отримав 57-річний мешканець Житомирщини, якого п’ять років тому вразив інфаркт. Іншого виходу, окрім трансплантації, чоловік не мав. Також нирки від цього донора отримали двоє чоловіків – один зі Львова, другий із Тернопільщини. Операції тривали цілу ніч. Фактично завдяки рішенню рідних вдалося врятувати одразу трьох людей.

Читайте також: У Львівській лікарні швидкої допомоги провели першу трансплантацію

А тепер у лікарні провели першу в Україні операцію із пересадки підшлункової залози. Донором підшлункової залози став 38-річний мешканець Львівської області. Він потрапив до лікарні з розривом аневризми судин головного мозку. Рідні також підписали дозвіл на донорство. Відповідно, три людини отримали 4 нові органи – серце, дві нирки і підшлункову. Зокрема, нирку і підшлункову отримав 45-річний львів'янин, який з дитинства хворів на цукровий діабет, а останні кілька років ще й на ниркову недостатність. 

Говорив про трансплантацію у Львові вчора, 6 серпня, і міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Тоді стало відомо, що трансплантацію відновлять у Львівській обласній лікарні, де її проводили ще понад 10 років тому.

Міністр заявив, що за 2-3 роки у МОЗі планують досягти «трансплантаційної незалежності», аби українці не були змушені очікувати у чергах за кордоном. За його словами, в Україні щодня помирають у середньому 9 людей, які потребують заміни органів.

Тvoemisto.tv довідувалося, як стати у чергу на трансплантацію і як можна стати донором. У лікарні уже запрацювала телефонна лінія з трансплант-координації – 068 513 37 10. Тут можна отримати консультацію чи записатись у листок очікування для пересадки. Наразі у черзі близько 70 людей з різних регіонів України. Їм потрібне нове серце чи нирка. Також у планах проводити пересадку легень та печінки. 

Як стати в чергу на трансплантацію та хто їх оплачує? 

Щоб стати на чергу на трансплантацію потрібно мати перелік обстежень. Координатори формують відповідні окремі папки з даними, ведуть облік і якщо трапляється нагода і сумісність – зв’язуються з реципієнтом, що є можливість прооперуватися. 

Львівська лікарня швидкої допомоги увійшла до пілотного проекту МОЗ із трансплантології, тож заклад укладає договори на всі види трансплантації. Усі операції оплачуватиме держава:

  • Алотрансплантація нирки (від живого донора) – 323 798 грн.
  • Алотрансплантація нирки (посмертно) – 397 884 грн.
  • Трансплантація серця/комплексу «серце-легені» – 609 366 грн
  • Пересадка печінки/частини печінки (посмертно) –  929 125 грн.

Читайте також: Хто та де може претендувати на безкоштовну трансплантацію у Львові

Головний лікар Лікарні швидкої допомоги Олег Самчук в експрес-інтерв'ю розповів Тvoemisto.tv, що у Львові провели вже 6 пересадок нирки, двох сердець та підшлункової залози.

Як знаходять донорів та чия згода потрібна? 

На питання, як вони знаходять донорів головний лікар відповів, що зазвичай органи забирають у людей, в яких наступила смерть мозку і родичі яких погодилися на такий крок.

«Коли люди поступають до нас із неповоротними змінами головного мозку, після ДТП, травми, інсульту, інфаркту головного мозку, коли є смерть мозку, яка прирівнюється до біологічної смерті, тоді йде розмова з родичами. Якщо вони дають згоду, то ми перевіряємо, чи ці органи сумісні, чи можуть комусь підійти. Тоді через «листок очікування» визначається пацієнт, якому проводиться операція», – розповів Олег Самчук.

Чи є якісь ліміти чи обмеження на трансплантацію?

За його словами, немає жодних кількісних обмежень для проведення пересадок. «Немає ліміту на кількість. Скільки ми зробимо операцій, стільки отримаємо коштів від МОз за пілотним проєктом. Інше питання, що ми не можемо робити їх сотні. Це складні операції і час виходжування пацієнтів досить складний. Тому мова йде не про кількість, а про результативність», – каже головний лікар.  

Медик говорить, що вони постійно надсилають пропозиції у МОЗ, аби на засіданнях Кабміну чи ВР вносили зміни, які дозволять спростити проведення трансплантацій в Україні до того рівня, що є в європейських країнах.

Чи запрацювала в Україні прижиттєва згода на посмертне донорство?

На жаль, попри те, що дуже багато людей із важкими тривалими захворюваннями очікують на органи, наразі в Україні не запрацювала прижиттєва згода на посмертне донорство.

«В Україні наразі немає такого, щоб люди за життя заповнювали карту донора про те, що вони заповідають свій орган у разі смерті на користь інших людей. Але зараз в уряді готуються до того, щоб дозволити таке донорство», – каже Олег Самчук.

Чи можуть дітям пересадити органи та чи буде у Львові спеціалізована лікарня?   

Також є запити на пересадку від дітей. «Діти, які є на гемодіалізі, також можуть отримати посмертну трансплантацію від інших людей. Ми також будемо готувати листок очікування для них і будемо ними займатися», – сказав він

Головний лікар каже, що у планах – побудувати корпус, який займатиметься власне пересадками, вивести їх на інший рівень, щоби це була щоденна буденна операція, а не унікальні випадки.

Додамо, що у лютому Львівська лікарня швидкої допомоги отримала ліцензію на трансплантацію органів. Пізніше на базі лікарні відкрили Центр трансплантації.

Система трансплантації органів в Україні мала запрацювати з 2020 року.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!