Другий етап медреформи відклали до квітня

2409 0
Зміни на рівні поліклікнік і лікарень ще не до кінця готові.
allianzbali.com

allianzbali.com

Реформа вторинної і лікарняної медичної допомоги почнеться не 1 січня, а пізніше - орієнтовно 1 квітня. Про це повідомляють на сайті видання «Лівий берег» з посиланням на міністерку охорони здоров'я Зоряну Скалецьку.

За її словами, медичні установи ще не до кінця готові до автономізації, багато чого ще не зробили. Реформа не зможе розпочатися 1 січня, якщо тільки не буде змінене бюджетне законодавство. Тому міністр прогнозує, що запуск відбудеться не раніше, ніж 1 квітня.

Читайте також: У МОЗ розширили перелік доступних ліків

Однак реформу запустять в тому ж вигляді, в якому її планував попередній Кабмін. Зокрема, збережуть пропорцію 60 на 40, тобто з початком реформи лікарні та установи вторинної медичної допомоги отримуватимуть 60% від того фінансування, яке вони мали раніше, а 40% - за надані послуги.

Читайте також: Міністеркою охорони здоров’я призначили львів’янку Зоряну Скалецьку

Додамо, з 1 січня 2020 року, відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, всі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря і заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужби здоров'я.

До кінця 2019 року всі установи повинні підписати договори зі службою, але це почнеться тільки після того, як затвердять державний бюджет і разом з ним додаток, який описує програму медичних гарантій.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!