Політична реклама

Думки про Львів, джаз і єднання

2406 0
Джаз в ці дні у Львові лунає всюди: в Парку культури, на площі Ринок, в дворі палацу Потоцьких, у кав’ярнях. Вільна музика у вільному місті об’єднує людей з усього світу на фестивалі Alfa Jazz Fest. Tvoemisto.tv записало враження, які викликають Львів та джаз у відомих музикантів.

 

Український музикант, член наглядової ради Alfa Jazz Fest Святослав Вакарчук

Коли ми придумали цю ідею (фестивалю AJF, – ред.), ми думали, що Львів з його культурними традиціями, з його об’єднанням різних культур з його історією є ідеальним місцем для того, аби тут звучала джазова музика. Адже джазова музика – це також об’єднання різних культур. В тому числі, якoго ви добре знаєте історію джазу, то її великою частиною є карпатська культура, яка прийшла з України і Словаччини і стала частиною великої культури, яку ми називаємо джазом. Це – не тільки традиційна афро-американська культура.

До Львова приїжджають туристи, музиканти, телеканали з різних країн. І Львів як символ українського міста, символ всього українського стає разом з тим і символом об’єднання вьсого світового. Це те, до чого всі маємо прагнути.

Я радий, що фестиваль досягнув своєї мети: сьогодні в серці України маємо європейську світову подію!

 

Куратор Alfa Jazz Fest, український джазмен Олексій Коган

Я киянин і патріот свого міста... Я впевнений: навіть якби кошторис фестивалю був вдвічі більший, в Києві такий фестиваль, як у Львові, провести просто неможливо. Треба бути реалістом, аби сказати про такі речі.

Я дуже гордий, що я – українець. Коли вночі по каналу Mezzo (французький телеканал, присвячений класичній музиці, джазу, музичному фольклору та балету, – ред.) дивишся концерт Боббі Макферріна з якістю картинки, якій можуть позаздрити інші фестивалі... Коли показують Авішаі Коена на великій сцені чи Нільса Ландгрена на площі Ринок, і запис зроблено «Live in Lviv, Ukraine», я розумію, що в нашій країні є речі, якими можна пишатися.

Частина виконавців, яких ми планували на цей рік, не змогла приїхати через свій графік... Але, наприклад, менеждер Dee Dee Bridgewater заявила мені по телефону, що вони саме зараз, в такий час хочуть приїхати в Україну. А коли бачиш Марка Джонсона (відомий американський джазовий музикант, піаніст, – ред.) у Львові в контексті львівських вулиць, то, здається, що це біля гарячка розпочалась: я десять років тому про це і мріяти не міг.

 

Джазовий музикант (Україна-США) Вадим Неселовський

Джаз – це таке діло, що обов’язково треба потрапити в місця, де він зародився. Моя еміграція (з України) не пов’язана з економікою та іншим... Треба потрапити в саме джерело! Я це зробив, живу зараз в Нью-Йорку. Я дуже підтримую намір моєї країни бути в Європі. І, до речі, у Львові вже можна спостерігати, що тут цей рух більш помітний, ніж в решті України.

Я прожив шість років у Європі, зокрема в Німеччині. Там класно. І цього я бажаю усій своїй країні. Якщо це вдасться, це буде чудово!

Програма Alfa Jazz Fest

Використано фото: Макс Левин - lb.ua, vadimneselovskyi.com, tvoemisto.tv.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!