Дві людини на одну вакансію. Що відбувається на ринку праці у Львові

1356 0
Зараз вакансій у Центрі зайнятості у Львові на три тисячі менше у порівнянні з минулим роком.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

За даними статистики Львівського центру зайнятості, яку надали у коментарі Tvoemisto.tv, у Львові в середньому на одну вакансію претендують двоє безробітних. Центр зайнятості зазначає, що у базі станом на 19 липня було 6554 вакансій. Водночас за аналогічний період 2021 року таких вакансій було 9608. 

У яких сферах діяльності найбільший попит на працівників

Найбільший попит на робочу силу у Львові за сферами діяльності у переробній промисловості (29,0%; середній розмір заробітної плати – 10917 грн), сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (11,6%, середній розмір зарплати – 12207 грн), сфері торгівлі (11,5%, середній розмір зарплати 7759 грн) та транспорті (11,5%, розмір зарплати – 8847 грн), державному управлінні й обороні; обов'язковому соціальному страхуванні (7,1%, розмір заробітної платні – 9791 грн) тощо.

Читайте також: «Мусимо швидко перемогти, щоб українці швидко повернулися додому». Яка ситуація з міграцією на Львівщині

Яких спеціалістів потребують найбільше

  • кваліфікованих робітників з інструментом (37,7% від загальної кількості актуальних вакансій; середній розмір заробітної платні за цією групою – 10646 грн): швачка, слюсар, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, електромеханік з ліфтів, монтер із захисту підземних трубопроводів від корозії тощо;
  • робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (23,4%, з/п – 11381 грн): оператор автоматичних та напівавтоматичних ліній верстатів та установок, водій автотранспортних засобів, оператор автоматичної лінії для виготовлення ізольованих жил, токар, фрезерувальник, складач поїздів, машиніст екскаватора, водій навантажувача, машиніст крана автомобільного, машиніст крана (кранівник) тощо;
  • сфери торгівлі та послуг (10,5%, з/п – 7571 грн): продавець-консультант, молодша медична сестра (молодший медичний брат), поліцейський (за спеціалізаціями), кухар, перукар (перукар - модельєр), манікюрник, шеф-кухар, офіціант, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, бармен тощо;
  • професіоналів (8,2%, з/п – 10772 грн): інспектор, бухгалтер (з дипломом магістра), інспектор (пенітенціарна система), судовий експерт, вчитель-дефектолог, інженер з комп’ютерних систем, інженер, практичний психолог тощо;
  • найпростіші професії та особи без професії (7,6%, з/п – 7812 грн): двірник, прибиральник, вантажник, підсобний робітник, комірник, кухонний робітник, кур'єр, дезінфектор тощо.

Серед яких професій є найбільше навантаження на одне робоче місце 

  • законодавці, вищі держслужбовці, керівники, менеджери (управителі) – 9 осіб;
  • фахівці – 6 осіб;
  • технічні службовці – 5 осіб; 
  • професіонали – 4 особи;
  • працівники сфери торгівлі та послуг – 2 особи, з числа робітників найпростіших професій – 1 особа.

 

Натомість для кваліфікованих робітників з інструментом для 1 безробітного цієї групи професій припадає 5 вакансій, а також з числа операторів та складальників устаткування і машин – на 1 особу припадає 2 вакансії.

Також зазначимо, що з 24 лютого 2022 року по 18 липня до Львівського міського центру зайнятості звернулося 994 людей з числа внутрішньо переміщених осіб за допомогою у сприянні працевлаштування, з котрих забезпечили роботою 113. Станом на 19 липня послуги у Львівському МЦЗ в базі даних Львівського МЦЗ є 1461 вільне робоче місце і вакантні посади (у минулому році на цю ж дату – 1997 одиниць). Середній розмір зарплати, зазначений у вакансіях, становив 10,0 тис. грн (в області – 9,7 тис.грн). 

Читайте також: 50% українських біженців у Польщі хочуть повернутися щойно війна закінчиться 

Нагадаємо, що як повідомляв під час дискусії Tvoemisto.tv директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, на Львівщині стало удвічі менше людей, які шукають роботу, порівняно з минулим роком. За його словами, колись людина рік стояла на обліку, бо Центр зайнятості не пропонував їй роботу за вузькою спеціалізацією. Зараз людина перебуває місяць на обліку, за той час шукають роботу відповідно до кваліфікації, а, якщо такої роботи немає, то будь-яку іншу з оплатою не нижчою, ніж мінімальна. І так в день з обліку знімають по 100-150 людей.

Про те, які виклики, пов’язані з економікою, працевлаштуванням та житлом для ВПО, постали в нашому регіоні та в Україні загалом – обговорювали під час дискусії на Тvoemisto.tv. Детальніше про це читайте тут.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!