Дві ракети влучили по території Польщі. Що відомо на цей час

2032 0
Президент Зеленський заявив, що падіння російських ракет у Польщі є «російським ракетним ударом по колективній безпеці».
фото: уламки ракети, twitter.com/wolski_jaros

фото: уламки ракети, twitter.com/wolski_jaros

Польські ЗМІ оприлюднили інформацію про вибух у селі Пшеводув, що розташоване біля кордону з Україною. Унаслідок вибуху загинуло двоє людей, але причини інциденту невідомі. Через це у Польщі терміново скликали комітет Ради міністрів з питань національної безпеки та оборони. 

Джерело: Громадське, radio.lublin.pl

Американські ЗМІ з посиланням на високопоставленого чиновника розвідки США заявили, що це російські ракети перетнули територію Польщі, убивши двох людей. У Пентагоні заявили, що поки не можуть офіційно підтвердити це. Тим часом у соцмережах почала циркулювати інформація, нібито ракета, що впала поблизу українсько-польського кордону, належить українській ППО. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заперечив це та закликав не поширювати російську пропаганду.

Читайте також: Українська ППО збила понад 70 ракет, але є влучання у низку елергообʼєктів

Президент Володимир Зеленський заявив, що падіння російських ракет у Польщі є «російським ракетним ударом по колективній безпеці». Інші країни-члени НАТО, зокрема Латвія та Естонія, заявили про солідарність із Польщею.

В МЗС Польщі заявили, що на їхню територію впала ракета російського виробництва. Польське міністерство викликало російського посла для роз’яснень. Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що поки країна не має чітких доказів щодо того, хто запустив ракет. Речник президента росії дмитро пєсков заявив телеканалу CNN, що не має інформації про вибух у Польщі. Хоча міноборони рф вже офіційно відхрестилося від звинувачень, заявивши, що уламки ракети в населеному пункті Пшеводув не мають жодного стосунку до російських засобів ураження.

Президент США Джо Байден сказав, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО розслідують вибух у Польщі, але, за попередньою інформацією, він міг бути спричинений не випущеною з росії ракетою. 
 

Читайте також: На Львівщині пролунав вибух внаслідок ракетного удару

Нагадаємо, що близько 14.30 15 листопада російські окупанти ударили по території України крилатими ракетами повітряного та морського базування. За даними командування Повітряних сил ЗСУ, до чергового терористичного акту проти української держави залучили 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95, кораблі Чорноморського флоту росії та іранські ударні дрони-камікадзе Shahed-136/131. Загалом випустили понад 90 ракет: близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555 авіаційного базування з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область), а також близько 20 ракет «Калібр» морського базування з акваторії Чорного моря та 10 дронів-камікадзе.

За попередніми даними, протиповітряна оборона знищила 73 крилатих ракети ворога та усі 10 дронів-камікадзе.

Ольга Коваль

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!