Дві вакцини показали найвищу ефективність для бустерної дози. Дослідження

6099 0
Дві вакцини дали кращий імпульс антитілам і Т-клітинам.

Вчені Саутгемптонського університету провели дослідження, під час якого визначили найбільш ефективні вакцини для бустерної дози. У ході випробувань ввели три тисячі доз особам після трьох місяців від отримання другої дози AstraZeneca або Pfizer. Найкращий результат із семи протестованих вакцин показали Moderna і Pfizer. Про це повідомляє ВВС.

Зазначається, що всі вакцини виявилися безпечними, але викликали побічні ефекти, зокрема, головний біль і втому. Разом з тим усі препарати підвищували імунітет після двох доз AstraZeneca. Так, шість були ефективними після двох доз Pfizer, однак деякі з них працювали краще. Йдеться про вакцини з мРНК – Moderna і Pfizer. Саме ці препарати дали кращий імпульс антитілам і Т-клітинам, що загалом є важливими факторами впливу на ефективність вакцин, особливо після двох доз AstraZeneca.

Читайте також: Вакциновані бустерною дозою отримають нові Covid-сертифікати

За результатами дослідження вакцини були однаково ефективні як для людей після 70 років, так і для тих, кому ще не виповнилося 70.

Крім того, науковці зафіксували сильну імунну відповідь на всі варіанти коронавірусної інфекції, зокрема Альфа, Дельта та первісний штам. Вони також сподіваються, що бустерна доза буде ефективною при Омікроні. При цьому вчені попереджають, що для довготривалого захисту від важкого перебігу хвороби потрібні додаткові дані випробувань.

Зазначимо, що в людей, які отримали дві дози AstraZeneca, дослідження виявило 30-кратне підвищення рівня антитіл після ревакцинації Moderna та 25-кратне підвищення після ревакцинації Pfizer. У щеплених двома дозами Pfizer найбільший рівень антитіл дає Moderna та Pfizer.

Читайте також: Охочих вакцинуватися меншає, а кількість хворих і померлих від Covid-19 збільшилася у 6 разів

Щодо захисту від госпіталізації та смерті при Омікроні вчені сподіваються, що захист не зміниться і буде забезпечений за допомогою наявних вакцин.

Нагадаємо, 6 січня в Україні дозволили бустерну дозу від Covid-19 всім охочим. Раніше МОЗ дозволило бустерну дозу вакцини від коронавірусної хвороби не лише для медичних працівників, а й для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Бустерною вважається доза від коронавірусу, яку вводять як ревакцинацію вже після повного курсу щеплень, щоб посилити ефективність вакцинації, яка з часом знижується.

У МОЗ також пояснили різницю між бустерною та додатковою дозами вакцини. Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам - Moderna або Comirnaty/Pfizer.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!