Двоє біологів зі Львова ввійшли до складу 28-ої антарктичної експедиції

1404 0
Уперше в історії українських антарктичних експедицій одразу троє учасників залишаються зимувати на другий рік.
Фото: geografica.net.ua

Фото: geografica.net.ua

Біологи Тарас Перетятко (Львівський національний університет ім. Івана Франка) та Сергій Глотов (Державний природознавчий музей НАН України) зі Львова увійшли до складу 28-ої антарктичної експедиції. При цьому для Тараса Перетятка це буде перша зимівля, а для Сергія Глотова – друга. Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі. 

Нова експедиція складається лише з чоловіків. Цього року на конкурс подалося тільки 5 жінок (торік було 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору. Загалом, окрім львівʼян, до її складу входять керівник експедиції, геофізик Богдан Гаврилюк, біолог Вадим Ткаченко, метеорологи Олександр Полудень, Дмитро Кричун та Сергій Разумний, геофізики Андрій Сопін, Андрій Олефір.

Читайте також: Львівський журналіст проведе два місяці в Антарктиді заради книжки про полярників

«Повномасштабне вторгнення рф не має зупинити українську науку, зокрема, продовження неперервних досліджень на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. Деякі ряди вимірювань тут тривають з 1947 року, є найдовшими на континенті і мають надзвичайну цінність для світової науки. Тому НАНЦ готується до ротації зимівників 27-ї УАЕ, які майже рік працюють на станції. Їх має замінити команда 28-ї УАЕ (2023-2024 рр.), склад якої нині вже затверджено», – йдеться в повідомленні.

Конкурсна комісія відібрала до основного складу 14 учасників (до цього тривалий період їх було 12). Більший склад експедиції дозволить виконувати більшу кількість досліджень на станції, зокрема, в межах багатьох міжнародних проєктів, в яких бере участь Україна.

Читайте також: Гори — як наркотик. Львівський альпініст піднявся на восьмитисячник у Гімалаях

Серед 14 учасників – 9 вчених (по 3 на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія) та 5 представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін. Очолює експедицію один з найдосвіченіших українських полярників, для якого це буде рекордна десята зимівля, – геофізик Богдан Гаврилюк. Він був керівником 26-ї УАЕ, яка після успішного виконання всіх завдань повернулася в Україну вже по початку великої війни. Прибувши додому, одразу став на захист України, вступивши до лав Прикордонної служби. Дотепер він виконував завдання на півночі України, зокрема в Чернігівській області, а зараз повертається до не менш важливої місії – цілий рік забезпечувати роботу станції «Академік Вернадський». Також в експедиції буде троє учасників з попередньої: учені Сергій Глотов, Андрій Сопін і Сергій Разумний. Уперше в історії українських антарктичних експедицій одразу троє учасників залишаються зимувати на другий рік.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!