Каретний двір і перша цукерня у Львові. Підбірка львівських двориків з давньою історією

6553 0
Tvoemisto.tv зробило підбірку старовинних двориків, які відомі своєю історією і архітектурою.

Львівські дворики й вулиці відомі своїм колоритом і загадковою старовинною атмосферою. У них зберігається надзвичайна історія міста, легенди, місця давніх магазинчиків та старовинних скульптур. Tvoemisto.tv зробило підбірку відомих і не зовсім двориків Львова, де можна не лише помилуватися красою давньої архітектури, а й зробити фото чи смачно поїсти.   

Італійський дворик

Італійський дворик, який ще називають Венеційським, звели у Львові ще 1580 року. Він розташований у Палаці Корнякта, будинку №6 на площі Ринок. Сам дворик – у внутрішньому подвір’ї палацу, і, потрапляючи сюди, можна відчути атмосферу дворів Венеції та Риму.

У теплу пору року у дворику можна відпочити в ресторані, тут проходять концерти та фестивалі класичної і джазової музики. У закладі можна посмакувати стравами італійської кухні та поспілкуватися з друзями за келихом вина.

На стінах у дворику багато картин, у дворі встановили кам’яний лев Лоренцовича, також тут зберігається надгробна плита з білого мармуру з вирізьбленим орнаментом і дзвін «Ісайя», який відносять до 16 століття. У подвір’ї також можна побачити прангер – ганебний стовп. Раніше до його нижньої частини були прикріплені залізні кільця, на кілька днів на них виставляли на ганьбу п’яниць, дрібних злодіїв та хуліганів.

Вірменський дворик

Дворик розташований у затишному провулку на площі Ринок на вулиці Вірменській, 7. Зайти до нього можна з вулиці Лесі Українки і з Вірменської. Дворик особливий скульптурою святого Христофора, де він на плечі тримає Ісуса. Скульптуру привезли сюди ще близько 300 років тому. Поруч у дворику – давній Вірменський собор, який будували ще у другій половині 14 століття. Ця будівля є однією з найстаріших пам’яток Львова.

Надзвичайною пам’яткою є старі надгробки, деяким з них близько 600 років. Вони залишилися тут ще з часів, коли на цьому місці розташовувалося вірменське кладовище.

Крім того, тут розташована унікальна пам’ятка середини 18 століття – дерев’яна каплиця «Голгофа». У світі збереглося дуже мало таких унікальних дерев’яних пам’яток, однак у Львові нею можна помилуватися досі.

Читайте також: Панорами Твого міста. Топ-10 оглядових майданчиків у Львові

Внутрішній дворик Бернардинського костелу і монастиря

Бернардинський монастир розташований в історичному центрі міста, його звели ще у першій половині 17 століття як культовий комплекс ченців Бернардинів, які вперше прибули до Львова в 1460 році на запрошення воєводи Андрія Одровонжа. 

Праворуч від головного входу у церкву, у глибині подвір’я, розташована криниця, яку спорудили у 1620 році. Над цією криницю – ротонда, яку спорудили пізніше, у 1761 році. Вона виконана у вигляді арочної альтанки, увінчаної куполом зі скульптурою.  В цьому куполі зберігся розпис на тему чудес святого Яна з Дуклі.

На його честь також у 17 столітті в пам’ять про порятунок Львова від облоги військами Богдана Хмельницького поставили дерев’яну колону. Раніше на цій колоні стояла скульптура святого Яна, який стояв навколішки, склавши руки у молитві, але скульптура зникла у 1944 році, і досі не відомо, не вона. Зараз на її місці – декоративна ваза.

Каретний двір Будинку вчених

Будинок вчених у Львові, що на вулиці Листопадового Чину, 6,  колись був дворянським та графським казино Герхарда. Будинок має внутрішній дворик, до якого ведуть широкі каретні проїзди з ліхтарями. Інтер’єр цієї будівлі часто використовували для зйомок фільмів. Зокрема, тут знімали фільм «Д’артаньян і три мушкетери».

Сам будинок створили ще наприкінці 19 століття за проєктом віденських архітекторів. Уже на вході над аркою, яка веде до внутрішньої території будинку, відвідувачів зустрічають статуї юнаків. Чотири атланти, зроблені з цинку, підтримують балкони на фасаді.

Оскільки будували цю будівлю на замовлення клубу власників кінних заводів, то не дивно, що увійти до Будинку вчених можна через каретний двір.

Читайте також: Львів згори. 14 ресторанів з терасами, з яких видно дахи старого міста

Пасаж Андреоллі 

Пасаж розташований в самому центрі міста по вулиці Площа Ринок, 29, і є одним з найстаріших пасажів Львова. У 1803 році цукерник Домінік Андреоллі, що прибув зі Швейцарії, відкрив тут цукерню. Згодом прохід між цими будинками назвали на його честь. Заклад Андреоллі успішно проіснував у місті чи не найдовше з усіх схожих закладів – понад 50 років.

Пізніше тут утворився невеличкий базар, також було декілька крамниць, а на хідниках під стінами лежали купи різного краму. 

У 1850 році у будинку, який раніше належав Домініку Андреоллі, в крамниці Федоровського продавали перші у Львові поштові марки. На місці проїзду між двома старими кам’яницями у XVIII столітті облаштували прохід з Площі Ринок на вулицю Театральну, що й дало назву «Пасаж Андреоллі».

Софія Шавранська

Фото: Ігор Сальніков, Фотографії Старого Львова, yesyes.ua,  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!