Директору львівського культурного центру скасували вирок за хабар

1158 0
Справу Олександра Агашкова закрили, оскільки минув термін її давності.
Олександр Агашков

Олександр Агашков

Львівський апеляційний суд скасував вирок директору львівського культурного центру «Супутник» Олександру Агашкову, якого у березні цього року засудили до двох років ув’язнення за отриманий у квітні 2018 року хабар у 10 тис. грн. Справу Агашкова закрили, оскільки минув термін її давності. Про це пише видання «Наші гроші Львів».

Справа розглядалася майже п’ять років. У березні 2023 року Залізничний районний суд Львова визнав Агашкова винним у хабарництві і призначив йому два роки тюрми. Олександр Агашков відразу подав апеляційну скаргу, тож під варту його не взяли. Він клопотав про скасування вироку суду першої інстанції, вважаючи, що суд не повністю розглянув всі обставини справи.

«В обґрунтування апеляційних вимог обвинувачений […] вказує на те, що місцевий суд фактично сфальсифікував у вироку низку юридичних фактів та розглянув справу дуже упереджено; у вироку йому безпідставно інкриміновано зловживання владним впливом, якого в нього не було і, відповідно до чинного законодавства, бути не може», – наводяться аргументи обвинуваченого в ухвалі апеляційного суду, який розглядав цю скаргу 23 травня.

Окрім того, Олександр Агашков подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності через закінчення терміну давності – його судили за ч.1 ст. 368 ККУ (неправомірна вигода), термін давності розслідування за якою минає за 5 років. Олександр Агашков також попросив винести окрему ухвалу, якою повідомити правоохоронні органи про підробку доказів та провокацію злочину у його справі.

Колегія суддів розглянула клопотання Агашкова і вирішила частково задовольнити його вимоги. Зокрема, скасували вирок першої інстанції та звільнили від кримінальної відповідальності через закінчення строку давності справи, а саму справу закрили. Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення, але протягом трьох місяців прокуратура може оскаржити цю ухвалу у Верховному Суді.

Нагадаємо, що 5 квітня 2018 року у Львові працівники СБУ затримали директора культурно-мистецького центру «Супутник» Олександра Агашкова, якого підозрюють у хабарі, та його заступника. У прес-службі СБУ повідомили, що посадовці вимагали 10 тисяч грн від підприємця за те, що здадуть йому в оренду приміщення центру без укладення угоди.

Низка громадських діячів та представники адміністрації міста підтримали Агашкова та заявили про підставу. Наступного дня директору «Супутника» вручили підозру та відпустили додому. 11 квітня підозрюваного у хабарництві Олександра Агашкова взяли на поруки нардепи Ірина Подоляк та Ігор Васюник.

Згодом речник СБУ у Львівській області Олег Александров на своїй сторінці у Facebook оприлюднив відео з імовірною пропозицією хабара керівнику левандівського «Супутника» Олександру Агашкову.

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!