Безпека на дорогах Львова: проблеми та їх вирішення

3837 0
У Львові з вересня цього року запровадять спеціальні заняття з поліцією, націлені пояснити, як правильно поводити себе на дорозі для забезпечення своєї безпеки. Про це 9 серпня говорили під час зустрічі «Безпека на дорогах міста. Спільні рішення», організованій проектом Tvoemisto.tv «Платформа консенсусу» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
фото: newinform.com

фото: newinform.com

Олександр Ілюк, інспектор патрульної поліції, лейтенант поліції

У всіх школах Львова з 1 вересня проводитимуть заняття, на яких доступно пояснюватимуть дітям від 1-го до останнього класу правила безпеки на дорозі. За кожною школою буде закріплений один поліцейський. Ми маємо вже затверджені теми, спеціальні книги та брошурки для дітей. Кількість занять в школах буде залежати від насиченості робочого дня поліцейського. Та цими заняттями ми розпочинаємо кампанію із забезпечення безпеки на дорогах Львова саме з найменших його мешканців, щоб вже з цього віку дитина правильно оцінювала всі небезпеки на дорогах міста.

За всіма питаннями, пов’язаними з безпекою на дорозі, потрібно звертатись у відділ безпеки дорожнього руху патрульної поліції Львова. Саме вони оглядають проблемні ділянки і можуть складати протоколи. На жаль, все робиться не так швидко через паперову роботу, бюрократія деколи нас гальмує.

Під час дискусії було прийняте рішення, щоб спільно із соціально-відповідальним бізнесом запровадити проект, згідно з яким можна розробити кампанію зі створення та розповсюдження світло відбиваючих елементів на наплічниках для дітей.

Анастасія Судковська, виконавчий директор Львівської Асоціації Велосипедистів

Зараз у Львові ситуація з безпекою на дорогах стала гіршою. На мою думку, Львову терміново потрібна транспортна реформа, яка б базувалась на європейських принципах доступності та зручності для всіх учасників дорожнього руху. До прикладу, нещодавно у Львові відремонтували вул. Б. Хмельницького. Як результат – вона є дуже незручною для громадського транспорту, пішоходів та велосипедистів, адже тротуар незручний та завузький, що наражає на небезпеку пішоходів та велосипедистів. Якщо говорити про транспортну реформу, то варто також встановити обмеження швидкості та, як у деяких європейських містах, змійкоподібну парковку. Також  навчання безпеці на дорогах у школах варто поєднати з практичними заняттями. Щодо велосипедистів, то  варто більше моніторити рух роверистів, адже інколи варто поставити просто певний знак для зручності та розуміння правил руху для велосипедиста, аніж повністю розробляти велоінфраструктуру.

Костянтин Баранюк, спеціаліст управління транспорту та зв’язку ЛМР

Потрібно, щоб не тільки для дітей проводили роз’яснювальну роботу щодо безпеці на дорозі, але і дорослим. Адже дитина частіше за все повторює дії саме батьків.

Щодо змін у Львові, зараз ми вже обговорюємо та робимо повне облаштування вулиць, а не просто ремонтуємо точково. До нас звертаються багато ГО та мешканців міста щодо різних проблем на дорогах. До прикладу, до нас звернулась школа, щоб посунути перехід вбік. Проте, буває так, коли робиш добре для однієї групи, а для інших це не зручно. До прикладу, ситуація з деревами, коли мешканці протестують проти вирубки дерев, навіть якщо воно заважає руху.

Щодо інформування про обмеження швидкості, то зараз на вул. Винниця встановили відповідний знак. Проблемою зараз є контроль за дотримання швидкості. Якщо говорити про Європу – там крім стаціонарних радарів та патрулів є ще також є патрульні, які моніторять обстановку на дорогах на стандартних, не маркованих автомобілях.

Важливо, щоб процес інформування про безпеку на дорозі поширювався і здійснювався з багатьох сторін. До прикладу, можна виділити частину ефірі ЗМІ для популяризації безпеки на дорозі.

Олег Котис, соціальна ініціатива «Хтось не зробить»

Після попередньої дискусії щодо безпеки на дорогах Львова ми спільно з Tvoemisto.tv організували цікавий проект. Йдеться про серію фоторепортажів про безпеку на дорозі: про затулені деревами дорожні знаки та порушення правил паркування у Львові. Проте, ми стикнулися з питання - а що ж робити далі? Щодо системи, як зараз все працює, то виглядає так: поліція готує  листи із зазначенням проблемних ділянок до райдержадміністрації. Відповідно, останні ніби проінформовані, але проблема залишається. А відповідь райдержадміністрацій, що дерева швидко ростуть – це несерйозно. Тому потрібно зрозуміти, хто за що відповідає. 

Підготувала Оксана Матійків 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!