Дитячий санаторій «Журавно» переоблаштують у психоневрологічний інтернат

1462 0
Санаторій перепрофілюють через реформу фтизіатричної служби та невелику кількість профільних хворих.
Фото: із соцмереж

Фото: із соцмереж

Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Журавно» планують перепрофілювати у психоневрологічний диспансер. Упродовж останніх 5 років тут пролікували лише двох профільних хворих дітей. З вересня заклад припинив приймати на лікування дітей. Створення саме психоневрологічного інтернату мають проголосувати на сесії обласної ради у вівторок, 16 листопада.

Читайте також: У психоневрологічному інтернаті на Львівщині відкрили сироварню

Зі слів головної лікарки санаторію Ольги Буянової, у зв’язку з реформою фтизіатричної служби існують нові рекомендації Міністерства охорони здоров’я у лікуванні туберкульозу. Тому заклад практично припинив функціонувати за своїм призначенням.

«Здебільшого, у нас були діти з груп ризику, батьки яких хворі на туберкульоз і відмовлялися від лікування, тобто вони перебували тут на самоізоляції від своїх батьків. Так само були діти з легеневою та ЛОР патологіями – бронхіти, пневмонії, алергічні риніти тощо», – каже директорка санаторію.  

Читайте також: Психічнохворим у львівській лікарні утричі врізали витрати на харчування. В чому причина

Суттєво більшою є потреба у створенні психоневрологічного диспансеру. В.о. директора департаменту соціального захисту населення ЛОДА Роман Андрес зауважує, що на сьогодні на Львівщині діючих інтернатів для людей, які потребують соціальної опіки, є 10, з них 2 – дитячі. Всі установи заповнені на 100%, крім того, в черзі на поселення до таких закладів налічується 80 людей.

«Говорячи про санаторій «Журавно», я би не був категоричний у слові інтернат. Оскільки ми шукаємо добрий формат, щоб допомогти людям, які мають потребу у такому поселенні, а з іншої сторони – створити нові підходи у контексті деінституалізації. Щодо визначення формату установи ми доволі гнучкі, можемо думати про різні її функції, як-от денний догляд, підтримуване проживання, 5-денний догляд, стаціонарний догляд чи будь-який інший», – пояснює Роман Андрес.

Читайте також: Що буде із колишнім дитячим санаторієм на Коновальця і де зараз оздоровлюють дітей

На думку керівника обласної психіатричної лікарні Богдана Чечотки, перепрофілювання у психоневрологічний інтернат в Журавно буде приближеною моделлю європейських центрів підтримуваного проживання. Наразі в області вже є 6 інтернатів з такого типу відділеннями.

Крім того, його створення значно знизить навантаження на саму психіатричну лікарню, де на сьогодні перебуває 153 пацієнти, які потребують поселення, власне, у психоневрологічні диспансери.

«Ті люди, які є в нас, не лікуються, а проживають, виснажуючи нас фінансово, бо НСЗУ не платить за соціальну послугу. Разом з тим, люди матимуть шанс на соціалізацію, адже лікарня цьому не сприяє, а навпаки – хронізує їхній стан. Наскільки пам’ятаю ще з часу роботи в департаменті охорони здоров’я, матеріально-технічний стан в Журавно кращий, ніж у нашій лікарні чи в Закладі. У них є своя територія, і це однозначно плюс для реабілітаційних практик», – каже Богдан Чечотка.

У дитячому протитуберкульозному санаторії «Журавно», який вже з вересня не приймає хворих на лікування, є 134 працівники. Після профілювання частина з них, зокрема, педагогів, ймовірно, залишиться без роботи.

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!