Як виявити диверсанта і не стати корегувальником для ворога. Пояснення СБУ

2981 0
Диверсійних груп у Львові станом на сьогодні немає.
Фото: Дмитро Комаров Фейсбук

Фото: Дмитро Комаров Фейсбук

Чи є у Львові диверсійні групи, як виявити диверсанта, а також, що потрібно фільмувати і поширювати та що заборонено, роз’яснює речниця управління СБУ в Львівській області Роксолана Яворська під час марафону на Тvoemisto.tv.

«Диверсійних груп у Львові немає. І заяви деяких посадовців про те, що у Львові їх виявили, неправдиві. Є підозрілі люди, яких затримують і відправляють у фільтраційні пункти для того, щоби детальніше з’ясувати інформацію про походження людини, про її зв’язки. Жодної диверсійної групи у Львові немає станом на сьогодні. Це ми офіційно заявляємо», – каже вона.

Читайте також: Мітки на дахах будинків можуть бути сигналом маяка, – поліція Львова

Утім вона додає, що кожен громадянин має бути пильним, бо цілком імовірно може допомогти ЗСУ чи СБУ у виявленні злочинця, диверсанта. Найперше вона радить зважати на тих людей, які мають характерний російський акцент, а також на тих, хто не орієнтується у нашій місцевості. Уважніше треба роздивитись людей, якщо помічаєте, що вони знімають військові об’єкти, блокпости, військовослужбовців чи техніку. Або ж диверсантом може бути той, хто розставляє підозрілі мітки, чи той, хто просить ваш телефон, щоби комусь терміново зателефонувати.

«Якщо помітили таких людей, то фіксуйте їх прикмети – одяг, зовнішність. Не підказуйте їм дорогу, не кажіть куди їм прямувати, не показуйте своїх документів, не давайте свій телефон для дзвінків. А якщо ж дали, то фіксуйте номер, на який вони телефонували. Усіма доступними способами інформуйте Службу безпеки України про час і місце, де бачили імовірних диверсантів, а також їхню кількість, зміст розмови, номер, колір авто, напрямок руху», – додає вона.

Таку інформацію можна надіслати на офіційний чат бот t.me/stop_russian_war_bot. Також можна завантажити застосунок «Bachu.info», за допомогою якого повідомляти про пересування російських військ та техніки навіть за відсутності інтернету.

Також речниця управління СБУ у Львівській області нагадала про заборону фільмувати і публікувати інформацію про наслідки обстрілів військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури. Вона каже, що таким чином люди стають коригувальниками вогню для ворога, вони аналізують інформацію, а ворог використовує її для того, щоби прийняти рішення щодо наступних ударів. Натомість Роксолана Яворська закликає збирати і поширювати, надсилати на чат-бот СБУ інформацію про шкоду, яку окупант завдає на цивільних об’єктах. Це, каже вона, необхідно, аби засудити Росію в Гаазі.

Нагададують і про офіційну заборону щодо використання безпілотних літальних апаратів.

«Повністю заборонено їх використання. Їх можуть запускати українські спецслужби за окремим дозволом. Або ж використовувати для потреб ЗСУ, Нацполіції, СБУ, в іншому випадку всі літальні апарати будуть збивати»,  – сказала вона.

Читайте також: У боях за Київ загинув 21-річний військовий із Львівщини 

Також Роксолана Яворська закликає не вірити фейкам, а перевіряти інформацію на офіційних сайтах держструктур, на їхніх сторінках у соцмережах.

«Закликаю не вестися на інформаційну боротьбу, яку ведуть ворожі спецслужби з мирним населенням. Ми мали атаки на ресурси адміністрацій, там розмістили інформацію нібито від керівництва держави про капітуляцію України. Не варто вестись на інформацію про те, що ворог уже захопив те чи те місто. Так, ворог може йти у напрямку якогось міста, але те, що він його захопив – найімовірніше, дезінформація. Ворог зараз деморалізований, не має підтримки від свого керівництва, влади. Щоби психологічно тиснути на нас, він поширює такі фейки», – зазначає вона.

Нагадаємо, сьогодні, 16 березня рухомий рядок телеканалу «Україна 24» та сайт «Сьогодні» зламали ворожі хакери. Вони транслювали повідомлення нібито від президента Володимира Зеленського про «капітуляцію» у війні. Українців попереджають, що це – фейк.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!