Дзвоники, калатало і святочна скарбонка. У церкві в Нагуєвичах зберігаються унікальні великодні артефакти

3132 0
У церкві зберігаються Великодні артефакти 1838 року - настінні дзвоники, різьблена святочна скарбонка для збирання монет і різьблене Великоднє дерев'яне калатало.
Фото: із відкритих джерел

Фото: із відкритих джерел

У давній монастирській церкві Перенесення мощів Святого Миколая Мирлікійського в Нагуєвичах зберігаються унікальні Богослужбові речі призначені для Великодніх Свят, про це на своїй сторінці у Фейсбук пише директор державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак.

Читайте також: У цей день, 70 років тому, у російській тюрмі помер Климентій Шептицький. Раритетні фото

«У Великодній традиції Нагуєвич також збереглися три цікавих Великодні артефакти 1838 року, які пам'ятають добу Івана Франка. Серед них настінні дзвоники, різьблена святочна скарбонка для збирання монет і різьблене Великоднє дерев'яне калатало. Предмети були виявлені у 2019 р. Цікаво, що різьба поки не має аналогів на Дрогобиччині, проте добре відома в духовній культурі Бойківщини», – пише він.

Богдан Лазорак пояснює, що у Велику або Страсну п’ятницю, у день найсуворішого посту для усіх християн, коли, за Євангелієм, розіп’яли Ісуса, у церкві замовкали навіть дзвони. У Нагуєвичах людей до храму закликали за допомогою била – це такий музичний ударний інструмент, металева або дерев’яна пластина, підвішена на кріпленнях, звук з якої видобувають ударами палиці або молотка. 

А під час обряду виносу плащаниці діти або старший церковного братства вистукували спеціальними ручними калатальцями або калаталами.

«Також, калатало символізує три дійства: розп’яття Ісуса Христа, поховання в Великодню П’ятницю і Воскресіння. Схожі явища зустрічаємо на теренах усієї католицької Європи. Цей обряд бере свій початок з середньовіччя, коли було запроваджено неофіційну заборону на дзвони в період з Великого четверга – в день Таємної Вечері – і до самого Пасхального Богослужіння. В англосаксонський період у Великій Британії цей час називали «тихі дні»», – додає дослідник.

У бойківському етнографічному словнику 1939 р. вказується, що калатало (калатайло, калаталка, калатальце, торохкало, стукало, стукалка, рідко клепало) – це дерев’яний шумовий музичний інструмент, який складається з дерев’яної пластини з ручкою й одного чи кількох рухомих елементів, що під час різкого руху видають стук, калатання



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!