Ефективність вакцин Moderna і Pfizer проти штаму «Дельта» знизилась до 66%

4645 0
Вакцини виявилися набагато менш ефективні проти штаму «Дельта», ніж очікувалося.
Фото: slovoidilo.ua

Фото: slovoidilo.ua

Ефективність вакцин від коронавірусу від компаній Pfizer і Moderna, з використанням нової технології на базі мРНК, впала з 91% до 66%. Це сталося через те, що варіант штаму «Дельта» став домінуючим. Такі дані наводять представники Центрів з контролю і профілактики захворювань США (CDC).

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

Тисячі людей в шести штатах проходили тестування щотижня, а також при появі симптомів Covid-19, що дозволило дослідникам оцінити ефективність проти симптоматичної і безсимптомної інфекції.

Якщо подивитися на частоту інфекцій серед вакцинованих і невакцинованих людей, а також на кількість часу, упродовж якого вони відстежувалися, ефективність вакцини оцінювалася в 91 відсоток в початковий період дослідження з 14 грудня 2020 року до 10 квітня 2021 року. Але упродовж кількох тижнів напередодні 14 серпня, коли варіант Delta став домінуючим, ефективність впала до 66%.

Автори дослідження відзначили, що при інтерпретації результатів варто враховувати, що ефективність вакцин в будь-якому випадку може знижуватися з плином часу, а отримана оцінка заснована на даних за відносно короткий період часу, коли випадків зараження було мало.

Читайте також: Які реакції на щеплення від коронавірусу є нормальними. Пояснення імунолога

Нагадаємо, на Львівщині виявили 24 випадки Дельта-штаму коронавірусу. В інфікованих штамом «Дельта», є такі симптоми, як: висока температура, біль в горлі, кашель, нежить і слабкість на фоні відсутності температури. Проте, на відміну від звичайної застуди, перебіг захворювання є важчим. Новий штам коронавірусу здатний інфікувати дітей від двох років, підлітків, молодих осіб 30-35 років.

Якщо раніше вірус передавався повітряно-крапельним шляхом, через дихальні шляхи і слизові оболонки, то на сьогодні доведено ще один шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт. Тому більшість пацієнтів з штамом «Дельта» мають кишкові розлади – нудоту, зниження апетиту, болі в кишківнику. 

Детальніше про те, яку небезпеку несе новий штам коронавірусу, чим відрізняється – читайте у матеріалі. А про те, як врятуватися від нового небезпечного штаму, можете довідатися тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!