Вибух на заводі. Чи зазнали львів'яни шкоди?

2709 0
18 березня на території Львівського дріжджзаводу (ПрАТ «Ензим») вибухнула цистерна. Унаслідок вибуху було пошкоджено паркан та шибки у сусідніх будівлях. За роз'ясненнями щодо того, чи мав вплив вибух на здоров'я мешканців, та як аварія вплинула на довкілля, зокрема, на річку Марунька, що протікає неподалік заводу, tvoemisto.tv звернулося до Державної екологічної інспекції у Львівській області.

За словами заступника начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Василя Стрищака, у Державній екологічній інспекції провели заміри вмісту амонію у воді та ґрунті відразу після надзвичайної ситуації. Натомість, проб повітря у екоінспекції не відбирали – за словами Василя Стрищака, такі дослідження провели фахівці санстанції. «За інформацією, що ми маємо, відповідно до результатів замірів СЕС у повітрі поблизу житлових будинків перевищень не виявили. Перевищення могли бути на території самого підприємства, однак, працівники МНС та фахівці нашої лабораторії, що відбирали проби, працювали у захисному спорядженні», - сказав він.

Натомість відповідно до результатів аналізів води, які провели фахівці екоінспекції одразу після аварії тут виявили перевищення вмісту амонію у декілька тисяч разів. Вода, забруднена амонієм із дощової каналізації заводу «Ензим» потрапила до річки Марунька, забруднивши її.

Як пояснили у державній екологічній інспекції, амоній у довкіллі розкладається до нітритів та нітратів. Останні значним чином стимулюють у воді цвітіння, це призводить до зниження розчиненого у воді кисню, в результаті чого у водоймі починає гинути усе живе. Утім, наскільки сильно мала вплив аварія на стан річки покажуть також наступні заміри.

«Матеріали справи та результати проведених замірів Державної екологічної інспекції у Львівській області скерували до правоохоронних органів», - сказав Василь Стрищак.

Нагадаємо, 18 березня, на території Львівського дріжджзаводу (ПрАТ «Ензим») вибухнула цистерна. Унаслідок вибуху пошкоджено паркан та шибки у сусідніх будівлях, постраждалих немає. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!