Економічний паспорт українця. Як повнолітні отримають 600 тисяч гривень

2421 0
Кошти «на руки» ніхто не отримає. Їх перераховуватимуть напряму на документально підтверджені цілі.
фото: пресслужба президента

фото: пресслужба президента

Повнолітні українці, що народилися з 1 січня 2019 року, отримають понад 620 тисяч грн кожен.  Крім того необхідно мати українське громадянство та проживати на території України протягом останніх 5 років. Про це йдеться у матеріалі на сайті Економічної правди.

Виплати у 620 тисяч грн прогнозують в Офісі президента, який розробляв законопроєкт. Перше покоління дітей, які отримають ці кошти, з’явиться у 2037 році. Усього в цей рік доведеться сплатити 191 млрд грн. Із бюджету гроші перераховуватимуть до Фонду майбутніх поколінь, який має почати накопичувати гроші з 2023 року. Очікують, що перший державний внесок становитиме 21,8 млрд грн. Така сума має покрити внески у дві мінімальні зарплати за усіх дітей, народжених з 2019 по 2023 рік.

Читайте також: Подвійне громадянство, економічний паспорт та зарплати лікарів. Про що говорив Зеленський у раді

Важливо, що кошти «на руки» ніхто не отримає. Їх перераховуватимуть напряму на документально підтверджені цілі, список яких досить обмежений: вища та професійно-технічна освіта в Україні, власне житло або пенсійні накопичення у недержавному пенсійному фонді. У критичних випадках є можливість дострокового зняття коштів – у випадку необхідності фінансування лікування тяжких захворювань (рак, інфаркт, інсульт, потреби у трансплантації життєво важливих органів тощо). У разі смерті учасника фонду, кошти отримає його спадкоємець без прив’язки до визначених законом цілей.

Фонд наповнюватиметься коштами, які держава отримує від рентної плати. Відсоток відрахування зростатиме протягом 10 років, залежно від виду ренти за користування надрами загальнодержавного значення:

  • для видобування корисних копалин: з 35% у 2023 році, до 70% у 2030 році (+5 в.п. щороку); 
  • для видобування нафти, газового концентрату та газу: з 47,5% у 2023 році, до 95% у 2033 році (+5 в.п. щороку, а в останній рік – на 2,5 в.п.);
  • в межах континентального шельфу або морської економічної зони: з 50% у 2023 році, до 100% у 2033 році (+5 в.п. щороку).

 

Читайте також: Зеленський заявив, що в Україні на 1 грудня готують держпереворот

Нагадаємо, що законопроєкт про економічний паспорт, внесений президентом на розгляд Ради, передбачає створення Фонду майбутніх поколінь – державні внески робитимуть щороку на кожного учасника Фонду до досягнення ним 18 років.

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді два законопроєкти щодо запровадження економічного паспорту. У владній команді очікують, що діти, які матимуть економічний паспорт та отримуватимуть на спецрахунки кошти від рентних платежів, на момент досягнення повноліття матимуть на рахунках по 10 тисяч доларів в еквіваленті (у гривні з урахуванням інфляції).

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що незабаром на персональному рахунку кожного неповнолітнього українця будуть накопичуватись кошти за користування та видобутку надр країни.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!