Ексголова Малехова, що у Львівській громаді, знову проголосив себе чинним. Що це означає

1531 0
Володимир Сеньковський закликав місцевих ексдепутатів також продовжити виконувати свої повноваження, а ЛМР та ЛОВА сідати за стіл переговорів.
фото пресслужби лмр

фото пресслужби лмр

Колишній сільський голова села Малехів Володимир Сеньковський знову проголосив себе чинним та закликав місцевих ексдепутатів також продовжити виконувати свої повноваження. Таку заяву він зробив після того, як Верховний Суд визнав входження Малехова до складу Львівської міської територіальної громади незаконним.

Джерело: заява Володимира Сеньковського у Facebook, юрист Іван Городиський у коментарі Tvoemisto.tv

Колишній голова Малехівської сільської ради Володимир Сеньковський 

Так, 31 жовтня Верховний Суд України залишив без змін рішення першої інстанції та апеляції, згідно з якими визнано незаконними та скасовано розпорядження Кабінету Міністрів про приєднання села Малехів до складу Львівської міської територіальної громади. Ухвалена судова постанова є остаточною та оскарженню не підлягає.

Читайте також: Дубляни залишили у складі Львівської МТГ

Як заявив Володимир Сеньковський, згідно з рішенням суду, Малехівська територіальна громада є самостійним суб’єктом, відтак, усі дії, що стосувалися Малехова вже у складі Львівської МТГ, можна вважати незаконними, а все, що було передано Львівській міській раді, має бути повернуто, а працівники поновлені на своїх робочих місцях.

Також ексголова Малехова зазначив, що повноваження його як сільського голови та депутатів Малехівської сільської ради, які здійснювали до 24 листопада 2020 року, вважаються не припинені та продовжують свою дію, посилаючись у законності цього твердження на резолютивну частину рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 березня 2021 року.  

«Аналізую дану ситуацію і бачу, що Малехівська громада унікальна на території нашої держави. У неї тепер два керівника, єдине, що Сеньковський Володимир Володимирович законний, а Садовий Андрій Іванович (в частині Малехівської громади) не зовсім. Така ж сама ситуації з депутатами.

Також ключове в цій ситуації те, що які б тепер не були в майбутньому рішення Верховного Суду по інших громадах, для Малехівської громади це не має жодного значення… Питань для дискусій в цій частині більше бути не може», – написав Володимир Сеньковський.

Він закликав представників Львівської обласної військової адміністрації та Львівської міської ради «не робити поспішних висновків, а сідати за стіл переговорів та спокійно врегульовувати це питання».

«Депутатів Малехівської сільської ради прошу продовжувати здійснювати свої повноваження у відповідності до вимог чинного законодавства, як це було до 24.11.2020 року та представляти інтереси громади на своїх виборчих округах.

Працівників Малехівської сільської ради, які були звільнені в процесі реорганізації, прошу за можливості, до відновлення Малехівської сільської ради як юридичної особи на добровільних та громадських засадах приєднуватися до спільної роботи в громаді та надавати, в межах компетенції кожного, інформаційно-консультаційні послуги її жителям, фізичним особам-підприємцям, юридичним особам та іншим громадянам, що знаходяться на її території», – закликав колишніх депутатів та працівників сільської ради Сеньковиський.

Читайте також: Кабмін затвердив Львівську ОТГ із Винниками та Брюховичами

Однак такі заяви та будь-які подальші дії колишнього голови Малехівської сільської ради Володимира Сеньковського не мають жодних юридичних підстав, пояснив у коментарі Tvoemisto.tv юрист та адвокат Іван Городиський. Оскільки рішення Верховного суду не стосується ні сільської ради, ні сільського голови. Відтак, воно не означає автоматичного поновлення повноважень ексочільника Малехова та місцевих депутатів.

«Повноваження сільського голови та депутатів були припинені не через входження Малехова до Львівської громади, а через закінчення строку їх повноважень. Не було призначено наступних виборів, оскільки не було відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Попри заяви пана Володимира, вони жодним чином не можуть вважатися чинними головою та депутатами сільської ради, їхні повноваження закінчилися згідно з законом України про місцеві вибори», – зазначив юрист.

Так, попри рішення Верховного Суду, під час воєнного стану не може бути виборів. Управління громадою може здійснюватися, якщо виконавча влада або президент визнають, що Малехів не входить до Львівської громади, тоді би Володимир Зеленський мав своїм указом створити окрему військову адміністрацію, як це було у містечках Київщини, Херсонщини, Донеччини. В іншому разі для проведення виборів має завершитися дія воєнного стану.

Крім того, за словами Івана Городиського, такі заяви та подальші дії можуть розглядатися крізь призму кримінального правопорушення. Все залежатиме від того, які дії вчинятимуть колишній сільський голова та ті, хто підтримує його рішення.

«Дії пана Володимира викликають сміх і ймовірно можуть зацікавити СБУ. Поки складно сказати, під який склад правопорушення це підпадає, але, імовірно, що в подальшому через це можуть порушити кримінальне правопорушення. Залежно від того, що вони будуть вчиняти. Наразі найімовірніше, що Служба безпеки попросить пояснень у пана Володимира щодо його заяви», – зауважив юрист Іван Городиський.

Нагадаємо, що Малехівська сільська рада позивалася до Львівської ОДА та уряду про скасування рішення ще з літа 2020 року. Обґрунтовували позов тим, що під час розроблення проекту перспективного плану не було враховано позицію громади Малехова та не розглянуто можливого альтернативного варіанту об`єднання Малехівської сільської ради з іншими суміжними територіальними громадами.

29 березня 2021 року окружний адміністративний суд Києва скасував розпорядження уряду, яким село Малехів, що поблизу Львова, увійшло до Львівської ОТГ. Згодом, 30 червня минулого року Шостий адміністративний апеляційний суд визнав незаконним включення Малехова до Львівської міської територіальної громади, тим самим підтвердив рішення Окружного адміністративного суду Києва. У відповідь на згадані рішення судів Кабінет Міністрів та Львівська обласна державна адміністрація пожали касації.

Однак Верховний Суд підтримав рішення першої інстанції та апеляції, а касаційні скарги не задовольнив. Заступник міського голови Львова Любомир Зубач у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що прийняте рішення не має жодних механізмів, аби його реалізувати на практиці, немає зобов’язуючих пунктів для виконавчих органів державної влади та місцевого самоврядування. Тому на практиці для мешканців села нічого не зміниться.

Додамо, що 19 жовтня цьогоріч Касаційний адміністративний суд Верховного Суду прийняв у практично ідентичній справі щодо приєднання міста Дубляни до складу Львівської МТГ та задовольнив скарги Кабміну і Львівської ОВА, залишивши населений пункт у складі Львівської громади.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!