Павло Шеремета про те, чому у Львові має подорожчати проїзд

4146 10
У Львові немає фатальних проблем у сфері громадського транспорту, треба тільки покращувати його якість. Однак львів’яни мають усвідомити: якісний транспорт не може коштувати дешево. Таку думку в інтерв’ю Tvoemisto.tv висловив екс-міністр економічного розвитку і торгівлі, керівник Школи управління УКУ Павло Шеремета.
фото: 7d.rv.ua; wz.lviv.ua

фото: 7d.rv.ua; wz.lviv.ua

«Я знаю, що тут, у Львові, багато спеціалістів уже працювали над транспортною системою. Якщо чесно, буваючи у різних містах і країнах, я би не сказав, що Львів має великі проблеми у сфері громадського транспорту. Можливо, зараз говорить моя любов до Львова і я закриваю очі на деякі речі. Між іншим, я досить часто користуюся громадським транспортом. Я не бачу фатальної проблеми, яка, між іншим, у Львові була в кінці 80-х – на початку 90-х років. Я не хотів би, щоб ми до неї повернулися, відмовившись повністю від маршруток. Просто потрібно підвищувати якість. А для того, щоб це робити – будемо чесними – треба піднімати ціну», – зазначив він.

За словами Шеремети, квиток на проїзд в автобусі в Будапешті, до прикладу, коштує один євро, а це зараз 25-26 гривень.

«Є різниця між вартістю в 26 і 3 грн. Тобто ми хочемо рівень транспорту, як у Будапешті, але за 3 гривні. Я розумію логіку висловлювань про те, що там заробляють більше. Але ж не в 10 разів, можливо, втричі. Ми можемо залишитися з вартістю 3 гривні і користуватися тим, що є зараз. Але ми цього не хочемо, ми хочемо кращого», – підкреслив керівник Школи  управління УКУ.

Ситуацію потрібно розв’язувати із кількох сторін, підкреслив Шеремета.  По-перше, місто має і надалі залучати кошти, однак усвідомити, що ці гроші дасть не Київ. По-друге, потрібно пояснювати львів’янам: якщо ви хочете цивілізований європейський транспорт, він коштує трохи дорожче.  

«Я не обговорював це зі спеціалістами тут, у Львові. Але, до прикладу, у Будапешті є звичайні автобуси, а є автобуси експрес. Хоча вони й коштують однаково, проте автобуси експрес швидше їдуть, роблять менше зупинок тощо. Можливо, можна було би у Львові використати таку ідею і зробити такий вид транспорту, наприклад, дорожчим»,  – сказав він.

Павло Шеремета додав, що перший етап будь-якої реформи – посидіти і добре помізкувати, які ідеї можна втілити. Але головне – потрібно бути готовими до того, що ідеї коштують грошей.

Опублікувала Олена Марченко


Читайте також:
22 Квітня, 2015 23:48
Маряна "якісний транспорт не може коштувати дешево"
Оце так розсмішив,де це Шеремета бачив у Львові якісний транспорт????
Це не транспорт,а корито на колесах у 90%. В нас хіба що вміють піднімати ціни,а якісним він хіба що на словах стає............
22 Квітня, 2015 11:25
Андрій Олег
40 перевізників, ви це серйозно? На весь Львів має бути не більше двох перевізників, при умові що автопарк буде власнітю перевізника, а не якогось суб орендар маршруту. І при умові наявності капіталу для утримання автопарку.
20 Квітня, 2015 19:40
Олег перегляньте усі коментарі тут - це реальна думка львівян і не треба нам голову дурити неадекватними порівняннями.
20 Квітня, 2015 19:37
Олег 1) хіба це нормально, що відсутня відрита прозора конкуренція між перевізниками? Чому обрали лише кілька і то, за деякими твердженнями, наближених???
2)та зробіть конкурс на 30-40 перевізників а не 3-4, і хто погодиться возити нормально за 3 грн. - хай возить. НАЩО МОНОПОЛІЗАЦІЯ РИНКУ?!
20 Квітня, 2015 17:02
Василь В Будапешті є карточки на проїзд. Вартість одного білета дуже велика (для одноразових клієнтів). Вартість місячного проїзду на всі вмди транспорту є дуже маленька. І там ніхто не розраховується готівкою з водіями.
НІ ГОТІВЦІ. Тільки талони і карточки абон. проїзду. І не треба ніякого електронного квитка ---- не задурюйте людям голову.
20 Квітня, 2015 15:26
Володимир Шановний пан Шеремета трошки не договорює.
Є різниця між вартістю в 26 грн (один євро в Будапешті) і 3 грн (у Львові) - звичайно, що є. А є різниця між: мінімальною зарплатою 300 євро (2 600 грн) в Будапешті і 1 218 грн у Львові; середньою зарплатою 700-800 євро (18 200-20 800 грн) в Будапешті і 3 455 грн у Львові?
Ми чомусь завжди дивимось на ціну проїзду в країнах ЄС, але при цьому забуваємо порівняти прибутки пересічних громадян ЄС і України. Також про якість надання послуг перевізниками у нас відстає від європейського рівня, але не дивлячись на це перевізники хочуть ціни за проїзд як у ЄС.
В Польщі водій отримавши гроші за проїзд зразу видає квиток га разовий проїзд, а у нас?
Перевізники Львова розробили нові тарифи. Перше питання, а звідки взята кількість перевезених пасажирів, якщо обліку пасажиропотоку у львівських перевізників не має!!! Не має квитка значить не має обліку!!! З слів водіїв, які привласнюють частину виручки за день занижуючи пасажиропотік, ну і перевізники (АТП) ще занижують кількість перевезених пасажирів - ось і отримуємо ціну за проїзд 8-10 грн. Але прикриваючись соєю добротою вони згідні і за 5 грн возити львів'ян.
Для початку Львівська міська рада має добитись від перевізників квиткового проїзду в маршрутках. Жорсткого контролю за видачею квитків водіями (кондукторами). Штрафувати за не видачу квитків водіїв (кондукторів) та пасажирів за безквитковий проїзд. І тільки коли буде діяти квиткова система проїзду в маршрутках за підсумками двох місяців робити розрахунки ціни за проїзд і рентабельності маршруту. А так якщо не має квиткового обліку пасажирів - не має обліку коштів отриманих водієм - не має обліку коштів отриманих перевізником з конкретного маршруту.
20 Квітня, 2015 15:19
Андрій P.S. - Будапешт, найнезручніше, і найнекомфортніше місто з точки зору громадського транспорту, в якому я був. Гарний приклад для наслідування.
20 Квітня, 2015 15:13
Андрій А я симпатизував цьому оленю...
Я в жодному Європейському місті не бачив таких скотовозок набитих як у Львові. Так хай буде ціна 10грн (в нас дешевше коштує робоча сила, тому не може бути проїзд в акій ціні як в Європі), але і якість перевезеь буде така сама.
Про заробляють "втричі більше". Хто заробляє хочаб втричі менше Будапешту - котовозками тими не їздить, я краще пішко пройдусь, ніж туди залізу.
А тепер про шалені ціни в Європі, а нічого, що там діє ціла мережа абонементів і єдиних квитків, які допомагають суттєво заощадити?
Наприклад Барселона, яка не до порівняння зі Львовом по розмірах, і по якості транспорту, вартує до 80ти євроцентів при купівлі проїздного. Якщо їздите більше ніж двічі на день - ціна ще знижується.
В Будапешті ціна квитка, на секундочку теж не 1 євро, а 80 центів, при тому, що там поголовно всі зайцем катаються.
20 Квітня, 2015 15:00
Володимир А як щодо того що в тому ж Будапешті є місячний проїзний квиток на усі види громанського транспорту вартістю близьки 300 грн. А це означає використання громадського транспорту в необмеженій кількості і при цьому в чудовому рухомому складі.
А ціна яку ви наводите є для туристів які приїжджають на день чи два щоб відвідати це місто. Більшість ж мешканців користуються місячними абонементами на проїзд.
20 Квітня, 2015 14:39
Ліка А нічого, що ще з часів появи перших маршруток, які тоді були по 50 коп, нам кожне підвищення обгрунтовували тим, що "Просто потрібно підвищувати якість. А для того, щоб це робити треба піднімати ціну»??!?!!?? Чому ж не відбулось "підвищення якості" після підняття ціни до 1 грн, до 2 грн, до 3 грн????? Стільки років пройшло, а гасла щодо викачування грошей в одну, чиюсь кишеню, все таки ж! Смішно,
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!