Ексміністру зі Львова вручили підозру. Звинувачують у мільйонних збитках державі

2751 0
Експосадовця звинувачують у тому, що через його дії держбюджет недоотримав 30 мільйонів гривень. Сам політик каже, що він підтримував розвиток морської галузі.
Фото: Прямий

Фото: Прямий

Детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП повідомили ексміністру інфраструктури України Володимиру Омеляну про підозру у вчиненні дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, слідчі встановили, що колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів, адміністративний, є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

Рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримали 173,1 млн грн.

Згодом, кажуть у НАБУ, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Читайте також: Що дасть Львівщині «сухий порт» у Мостиськах

Водночас Володимир Омелян на своїй сторінці у Фейсбук нагадав, що тариф знижували для збільшення товаро/вантажопотоку. Завдяки цьому зниженню морська галузь продемонструвала у 2018-19 рр ріст більше, аніж на 20%, і росте досі, незважаючи на кризу.

Він також каже, що зменшення портових тарифів і зборів було колегіальним рішенням тодішнього Кабміну.

«Це, безумовно, прецендент і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки - може бути звинуваченим у шкідництві. Шкода, що НАБУ на очах перетворюється на ДБР-2. До речі, першим було провадження по Раянейр. Там я теж «завдав» збитків», – прокоментував ексміністр.

Додамо, що Володимир Омелян очолював Міністерство інфраструктури з 2016 по 2019 рік. У 2018 році НАБУ підозрювало його у неправдивій інформації в декларації. Ця справа досі перебуває в суді.

12 червня 2020 року ДБР провело обшуки в будинку Володимира Омеляна, нібито за рішенням суду щодо колишніх власників житла, яке його родина орендує.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!