Політична реклама

Експерти перевірили кефір: що ми п'ємо

4555 0
За результатами тестування п’ять з дев'яти кефірів українського виробництва отримали позитивні оцінки. Оцінку «відмінно» отримали кефіри «Біла лінія» та «Молокія». Ціни на цю продукцію не найвищі: 1,46 грн та 1,64 грн за 100 грам. Оцінку «добре» отримали «Добряна», «Простоквашино» та «Яготинський».
Фото: us.arcanatura.com

Фото: us.arcanatura.com

Кефір «Галичина» и «Слов'яночка» отримал оцінку «погано» – через мікробіологічні показники. До речі, кефір «Галичина» – найдорожчий серед протестованих кефірів: 100 г коштує 1,86 грн. Такі результати незалежного дослідження порталу test.org.ua (повний текст дослідження).

Кефіри «Главмолоко» і «Злагода» отримали оцінку «дуже погано» через вагомі зауваження щодо органолептики (органолептичний метод — це метод визначення якості продукції безпосередньо за допомогою органів відчуттів людини: зору, слуху, дотику, смаку тощо) та проблем з мікробіологією.

Крім того, в продукції «Главмолоко» виявили немолочний жир. Ціна цього кефіру – 1,14 грн за 100 г. При цьому «Добряна» з оцінкою «добре» коштує 1,13 грн за 100 г. Відтак, наголошують автори дослідження, при покупці кефіру не варто орієнтуватися тільки на ціну.

Під час тестування усі кефіри перевірили у лабораторії на відповідність поняттю «кефір» (кисломолочний напій, продукт змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, який виробляють шляхом сквашуванням молока кефірними грибками, симбіотичною кефірною закваскою або заквашувальним препаратом) - за різними показниками та продегустували. Зокрема, перевірили кількість та якість жирів, наявність корисних та шкідливих мікроорганізмів, смак, консистенцію тощо.

Для виробництва кефіру в Україні можна використовувати не лише молоко та кефірну закваску, але й знежирене молоко та вершки. Стандарт також не забороняє використовувати сухе молоко та воду для його відновлення та маслянку, отриману при виробництві масла. У продажу можна знайти кефір жирністю від 0% до 3,2%.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!