Експертиза довела, що Володимир Івасюк не міг вчинити самогубство

4621 0
Результати експертизи передадуть до прокуратури Львівщини.
Фото: glavcom.ua

Фото: glavcom.ua

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз провів експертизу обставин загибелі композитора-виконавця Володимира Івасюка і дійшов висновку, що він фізично не міг вчинити самогубство. Про це у Укрінформу розповів директор Київського НДІ судових експертиз Олександр Рувін.

Читайте також: Піккардійська терція переспівала ще один хіт Володимира Івасюка. Відео

«У процесі розслідування справи про загибель Володимира Івасюка вже провели певну кількість експертиз, за результатами яких виявили розбіжності у висновках. Через те, що не було однозначної відповіді, Прокуратура Львівської області звернулася до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Слідчий експеримент ми провели у травні цього року. Коли наші експерти ознайомилися з матеріалами справи, стало очевидним, що потрібен експертний експеримент – подібно до тих обставин, за яких загинув Івасюк», – розповів Олександр Рувін.

За його словами, експеримент провели в лісовому масиві, недалеко від місця, де у 1979 році також у травні виявили тіло Володимира Івасюка. Експерти, проаналізувавши матеріали справи, підібрали схоже дерево – такого ж виду та розмірів, висоти стовбура та розташування гілок. Під час експерименту розглянули три ситуації.

«Першим вирішували питання, чи міг потерпілий сам залізти на дерево, на висоту гілки 1,7 метра, зав’язати вузол та вчинити самогубство. Другим – чи можливо інсценувати самогубство за допомогою підручних засобів – драбини, підставки тощо, хоча на тому місці нічого подібного виявлено не було. І третє – чи можливо провести інсценування самогубства без застосування цих підручних засобів», – сказав директор НДІ.

Читайте також: Життя Володимира Івасюка у 10 фото

Він додав, що під час експерименту задіювали статиста, який за зовнішніми ознаками схожий на потерпілого – такого ж віку, як Володимир Івасюк, такої ж ваги, але фізично підготовлений.

«У результаті експерименту встановили, що зав’язати вузол та інсценувати самогубства навіть дуже сильна фізично людина не змогла би. Очевидно, що їй для цього знадобилася б чиясь допомога», – зауважив Олександр Рувін.

Якщо для інсценування самогубства залучати підручні засоби – драбину чи підставку – то, аби зав’язати вузол необхідно задіяти двох людей, а без цих засобів – ще три додаткові людини.

Крім цього, експерти досліджували одяг, взуття потерпілого за фотографіями в матеріалах справи, втім у протоколах огляду зазначено, що слідів від того, що Івасюк залазив на дерево, не було. Наразі експертизу передають слідчим. Далі справу вестиме прокуратура Львівщини.

Нагадаємо, композитора Володимира Івасюка, який зник 24 квітня 1979 року, знайшли повішеним 18 травня у військовій зоні Брюховецького. Тоді слідство висунуло версію самогубства через психічний розлад, і справу закрили за відсутністю складу злочину через два місяці. Після цього справу кілька разів поновлювали. На момент смерті Володимиру Івасюку було 30 років.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!