Експрес-тести не є рятівні. Що потрібно знати про швидкі тести на виявлення коронавірусу

28599 0
Існує два види тестів на коронавірус: експрес-тести і тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Львівська лікарня швидкої допомоги передала обласній інфекційній лікарні із п'ятисот 50 експрес-тестів для визначення антитіл (імунологлобулінів М і G) до Covid-19. Минулого тижня лікарні передали десять швидких тестів.

Заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник розповів Tvoemisto.tv, кого у лікарні протестують ними, чому їх так мало і чи полегшить більша їх кількість діагностику захворювання.

Достовірність

Існує два види тестів на коронавірус: експрес-тести і тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

«Пацієнтові, який поступає у нашу лікарню, ставиться підозра на коронавірусну інфекцію і у нього забирається матеріал – зішкріб із носа та горла. Ці зразки відправляють у лабораторний центр у Київ, у вірусологічну лабораторію, де безпосередньо відбувається діагностика – полімеразна ланцюгова реакція, якою визначається наявність генетичного матеріалу збудника, тобто РНК збудника – чи є збудник на тих слизових чи нема. Тому цей метод є дуже достовірний», – запевнив Ігор Берник.

Читайте також: Україна отримає з Китаю 10 млн тестів на коронавірус

Чому на результати так довго чекати?

Перші зразки пацієнтів лікарня скерувала вранці у понеділок, 16 березня. Перші результати, негативні, отримала на двох пацієнтів у четвер і ще два негативні у п’ятницю. Інші результати допоки не надійшли.

«Ми не знаємо, в якому порядку здійснюються обстеження, тому що туди сходять всі матеріали аналізів зі всіх областей. І по готовності вони розсилають», – пояснив затримку із відповідями з Києва Ігор Берник.

У середу, 18 березня, надійшли ще 4 підтвердження грипу і ще два у п’ятницю (загалом шість). Зразки відбирають однаково: одна пробірка на коронавірус, одна на грип.

Коли тестують?

Водночас швидкі тести проводять лише тим, хто хворіє понад 6 днів, адже тоді вже можуть утворитися антитіла до коронавірусу. Тест дає результат за 15 хвилин. Раніше цього часу проводити тест немає сенсу, тому що можуть не утворитися антитіла і тест може показати хибний результат. Але і його результат мають підтвердити лабораторно.

«Із 10-ти минулого тижня ми використали 6. Один тест віддали Охматдиту і один Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентру. Всі результати були негативними. Але навіть ті, що отримали негативні, очікують ще на підтвердження з Києва», – каже Ігор Берник.

Читайте також: В Україні одужав перший пацієнт із коронавірусом

На зауваження, що один із ізольованих пацієнтів перебуває у лікарні ще з понеділка і очікує вже тиждень на результат, лікар запевнив, що медики очікують разом із ними.

«Ми чекаємо результатів разом із всіма пацієнтами і хочемо результат уже наступного дня. Але ми не можемо провести експрес-тест тим, хто звернувся до нас на 1-2 день хвороби, як у більшості. Ми пояснюємо, що немає сенсу їх витрачати. Якщо у світі є тести, які показують наявність самого вірусу, як швидкий тест на грип, то ці тести були би дуже ефективними і показовими. Але про їхню наявність я не знаю. Так само, як і на грип, цей тест мав би робитися шляхом взяття тампончиком зі слизової оболонки, змішуватись з буферним розчином, і капатись на тест-смужку. Якщо є збудник, то тест покаже позитивний», – пояснив Ігор Берник.

Такі тести, справді, допомогли б у швидкій діагностиці коронавірусної інфекції.

Читайте також: Як я потрапила у львівську інфекційну лікарню з підозрою на коронавірус

«Ми писали запити і листи (на швидкі тести – ред.), шукали інші шляхи допомоги, але питання в тому, що на ринку України даних тестів немає, можливо є в інших країнах», – додав медик.

На питання, чи планують уже використати передані лікарнею швидкою допомогою 50 тестів, лікар уточнив, що із кожним пацієнтом працюють індивідуально.

«Ми переглядаємо всіх пацієнтів, і в тих, в кого будуть покази – ми проведемо тест, але якщо вони поступили у неділю-понеділок-вівторок вже ефективніше дочекатися результату з Києва, для того, щоб експрес-тести зберегти для інших. З кожним пацієнтом ми проводимо індивідуальну бесіду», – зазначив медик.

Читайте також: У Львові можуть почати робити аналізи на корона вірус вже наступного тижня. Відео

У Львові буде своя лабораторія?

19 березня т. в. о. директора департаменту охорони здоров'я ЛОДА Андрій Васько заявив, що Львівщина очікує на тест-системи, аби мати змогу робити аналізи на коронавірус у Лабораторному центрі МОЗ у Львівській області. Але незалежно від наявності тестів, пацієнтів, які поступають в лікарню із підозрою на коронавірус, лікують симптоматично, наголосив він.

Інститут молекулярної біології Національної академії наук України уже почав розробляти вітчизняні експрес-тести.

Завтра, 22 березня, Україна очікує прибуття із Китаю літака з медичним обладнанням та експрес-тестами, а також із тест-системами для проведення ПЛР-діагностики, які, за словами президента Володимира Зеленського, рівномірно розподілять по лабораторіях країни. Це дозволить збільшити кількість перевірок хворих.

Загалом вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України дослідила більше 750-ти зразків. В інших країнах проводять тисячі таких тестів.

Зазначимо, що мешканець Львова, лікар-стоматолог 1961 року народження, у якого виявили інфікування коронавірусом, зробив собі експрес-тест у приватній клініці. Він самоізолювався і очікує на лабораторне підтвердження, яке має прийти із Києва у понеділок-вівторок.

Читайте також: Легкі форми коронавірусу лікуватимуть удома, – Андрій Васько

Важливий не тест, а кисень

Вартість «швидких» тестів, принаймні фірми Bioeasy відповідно до тих, що закупила аптека «Подорожник» – 400 грн, а пачка з 25-ти тестів відповідно вартує 10 тис. грн.

Львівська міськрада зараз веде перемовини із південнокорейською компанією щодо закупівлі експрес-тестів і з дня на день очікує поставку тисячі одиниць.

Як розповіла  Громадському радіо експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова, експрес-тест на коронавірус не має жодного стосунку до того, як лікувати хворого. Людину, у якої СOVID-19 мають відправити туди, де є кисень і лікар, який може скористатися ним. Щоб у випадку загрози життю вирішити питання дихальної нестачі пацієнта і врятувати максимальну кількість тканини легень.

До речі, у лікарнях області є 180 апаратів штучної вентиляції легень, які можна задіяти до надання допомоги пацієнтам, в тому числі із коронавірусом. У Львові на початок квітня очікують поставку ще 43-ьох апаратів ШВЛ.

Станом на 21 березня, за інформацією ЛОДА, на лікуванні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні перебувають 44 особи. На самоізоляції знаходяться 18 осіб. За увесь час виписали 11 пацієнтів. Стан усіх хворих – середньої важкості або близький до задовільного.

Загалом на Львівщині за весь час із підозрою COVID-19 звернулося 73 особи.

Всесвітня організація охорони здоров'я оцінює летальність від COVID-19 на рівні 3,4%.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!