Електронні сигарети прирівняють до тютюну. Які зміни для курців пропонує Верховна Рада

2250 0
Придбати пачку сигарет можна буде лише за запитом до продавця.
Фото: poradnica.com

Фото: poradnica.com

Група народних депутатів зареєструвала наприкінці січня законопроєкт, що передбачає низку змін до законодавства, що стосується тютюнових виробів. Зараз документ перебуває на розгляді у профільному комітеті парламенту – з питань охорони здоров’я.

Однакові упаковки

Як ідеться у пояснювальній записці, законопроєкт передбачає запровадження стандартизованої упаковки тютюнових виробів, що буде однакового темно-оливкового кольору із великими ілюстрованими попередженнями про шкоду куріння, без логотипів та зображень тютюнових марок чи іншої інформації на упаковці. Всі торгові назви і назви виробів мають бути уніфікованого кольору, шрифту та формату.

Жодних квіточок або інших малюнків на пачках не має бути, натомість будуть збільшені розміри зображень медичних попереджень із 50% до 65%. Попередження міститимуть реалістичні зображення хвороб, викликаних курінням, та щорічно оновлюватися.

Електронні сигарети прирівняють до тютюну

Законопроєкт пропонує запровадження визначення та регулювання електронних сигарет та заправних контейнерів до них.

Електронні сигарети заборонять продавати неповнолітнім, а також рекламувати їх або стимулювати їх продаж. Окрім того, запровадять маркування упаковок електронних сигарет та заправних контейнерів, а ароматизатори – заборонять.

Читайте також: Не шукайте легких шляхів кинути курити. Уляна Супрун про електронні сигарети

«Законопроєкт прирівнює регулювання тютюнових виробів для нагрівання до регулювання, яке поширюється на інші тютюнові вироби. Додатково законопроект забороняє вживання таких пристроїв у громадських місцях», – ідеться у пояснювальній записці.

Сигарети зникнуть з вітрин

Норми законопроєкту забороняють видиме розміщення тютюнових виробів у пунктах продажу. Не буде і їхньої реклами. Тож аби придбати пачку сигарет, треба буде запитувати продавця.

Документ заборонить і місця для куріння в громадських приміщеннях. Єдиним таким місцем будуть аеропорти. Зконопроєкт передбачає надати органам місцевого самоврядування повноваження додатково визначати вільні від куріння місця.

Статистика

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), станом на 2019 рік від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі.  Вживання тютюнових виробів – один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), які є причиною майже 84% всіх смертей в Україні. За даними Міністерства охорони здоров’я України, щороку 85 тисяч українців помирає від хвороб, спричинених курінням.

Читайте також: В Україні створили Гарячу лінію для допомоги курцям

Наразі кожен п’ятий українець щодня курить тютюнові вироби. Це 7,2 млн дорослого населення, ідеться в пояснювальній записці.

Окрім того, у пояснювальній записці зазначається, що завдяки змінам, держава менше витрачатиме на лікування українців, а стандартизоване маркування дозволить експортувати українські сигарети за кордон.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!