Політична реклама

Електронний квиток у Львові: види, вартість, умови поповнення

2247 0
Львів – це перше місто України, в якому може бути впроваджена система електронної оплати за проїзд у громадському транспорті. Як прес-службі ЛМР повідомив начальника управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль, квитки будуть трьох видів. Вартість за проїзд розраховуватиметься відповідно до тарифних планів, але не перевищуватиме 2 грн.

- Як виглядатиме електронний квиток? Це буде іменна пластикова картка, чи імя користувача на ній не зазначатиметься?

- На першому етапі буде упроваджено три види квитків. Один із видів – це пластикова картка із вбудованим всередину чіпом, його ззовні не видно, на відміну, від банківських карток. Ці квитки будуть двох видів – для пасажирів, які сплачують повну вартість проїзду (картка буде безстроковою, її можна буде передавати іншим особам) і для пільговиків (там буде фотографія пасажира, його особисті дані і на цій картці буде запрограмовано відсоток пільги, яку він має).

 Щоб здійснити оплату у транспортному засобі, цей квиток необхідно буде прикласти до валідатора (пристрою для зчитування інформації), тобто здійснити валідацію для того, щоб пристрій зміг зчитати дані з картки і зарахувати поїздку. Це дозволить вести чіткий облік перевезення пільговиків.

Другий вид картки – це паперовий електронний квиток. У ньому використовується паперовий носій, у який також буде вбудований всередину чіп. Такий квиток буде запрограмований на певну кількість поїздок, наприклад, на 10-20 поїздок. На відміну від пластикової картки, що фактично заміняє місячний проїзний квиток для тих пасажирів, які користуються регулярно транспортом, паперова картка буде для пасажирів, що користуються нерегулярно, і для них недоцільно купувати пластикову картку. Вона також може бути зручною для туристів, які приїжджають до Львова на кілька днів.

Третій вид квитків, який може бути тимчасовим або проміжним, це одноразовий паперовий квиток з магнітною стрічкою, який також потрібно буде вставити у спеціальний отвір валідатора. Такі картки будуть призначені для тих, хто не встиг або забув придбати багаторазовий квиток, тимчасово або випадково перебуває у Львові, і кому потрібно скористатися громадським транспортом один раз.

- Як будуть поповнюватись кожен із цих видів квитків і як на них зберігатимуться кошти?

- На початковому етапі це не буде електронний гаманець. Коштів як таких там не буде. Квитки будуть поповнюватись кількістю поїздок. І залежатиме від пасажира, яку кількість поїздок він схоче запрограмувати або «покласти» на свою багаторазову пластикову картку. Це може бути 5-10-20 поїздок і більше, залежно від бажання покупця. Будуть запропоновані різні «тарифні плани».

Паперова картка буде одразу запрограмована на певну кількість поїздок, до прикладу 20 поїздок, і після використання всіх поїздок поповнення таких квитків, найбільш ймовірно, не відбуватиметься.

(щодо пластикових карток): Ми пропонуємо такий самий механізм, який використовується у більшості міст світу, - брати з пасажира 20 грн. депозиту. Тобто, коли мешканець отримає цю картку, він заплатить 20 грн., які покладуться на баланс картки в якості депозиту, тобто запрограмуються в цю картку, не перетворюватимуться в поїздки, а просто там лежатимуть. У разі, якщо людина матиме бажання повернути цю картку – переїде в інше місто чи картка їй просто стане не потрібна, то вона отримує цих 20 грн. назад від підприємства, що її виготовило.

Оплата за проїзд здійснюватиметься таким чином, що купуючи квиток, мешканець оплачує кількість поїздок, які хоче здійснити. До прикладу, якщо мешканець хоче покласти 100 поїздок на картку, він повинен заплатити за 100, якщо 20 – за 20 поїздок.

Пропонуватимуться різні тарифні пакети, подібно як з мобільними телефонами,  залежно від того, чи пасажир користується одним маршрутом, двома-трьома і більше, віддає перевагу електротранспорту чи автобусам, або лише тролейбусам…Відповідно до цього і буде розраховуватися вартість поїздку.

 будь-якому випадку 2 грн – це буде максимальна сума оплати. Залежно від того, чи поїздки будуть із пересадками чи без, з одним маршрутом чи більшою кількістю, ці 2 грн. в кінцевому результаті можуть перетворюватись на 1,50-1,80 грн., або й на 1 грн., якщо здійснити пересадку в межах певного часу.

Повне інтерв`ю.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!