Емоційна грамотність: 9 речей, яких не роблять успішні люди

37229 0
Існують речі, яких емоційно грамотні люди повинні уникати для того, щоб залишатися спокійними, стриманими, і зберігати контроль над собою. Відтак, існує 9 основоположних речей, яких ніколи не роблять успішні люди.
Фото: integratedwellnessclinic.com.au

Фото: integratedwellnessclinic.com.au

Ми пропонуємо Вам переклад статті доктора Тревіса Бредберрі, оригінал статті – на сайті Linkedin, переклад – Територія твого розвитку.

«Мій останній пост, який називався «Як успішні люди зберігають спокій», дійсно зачепив людей за живе (число тих, хто його прочитав тут, на Linkedin, вже наближається до 1500000). Хитрість там полягала в грамотному управлінні власними емоціями. Сьогодні ми знову повернемося до цієї теми, і поговоримо про деякі речі, яких повинні уникати емоційно грамотні люди, для того, щоб залишатися спокійними, стриманими, і зберігати контроль над собою. Їм потрібно свідомо уникати певних емоцій, тому що вони дуже привабливі, і якщо не проявити обережність, ні до чого хорошого вони не призведуть. У списку нижче (який є далеко не повним) представлено дев'ять ключових речей, яких слід уникати для того, щоб збільшити свою емоційну стійкість і активність», – йдеться у вступі до статті.

1. Вони нікому не дозволяють обмежувати свою радість

Коли ваше почуття задоволення є результатом порівняння себе з іншими, ви не є господарем власного щастя. Коли емоційно грамотні люди почувають себе добре від того, що вони зробили, вони не дозволяють нічиїм думкам або досягненням забрати у них це відчуття. Так, неможливо не реагувати на те, що інші люди думають про вас, однак ви не повинні порівнювати себе з іншими, а до думок оточуючих слід ставитися з певною недовірою. Таким чином, незалежно від того, що інші люди думають або роблять, ваша самооцінка завжди буде йти зсередини. Незалежно, що люди думають про вас в кожен конкретний момент часу, одна річ залишається безперечною: ви ніколи не буваєте настільки гарні, або настільки погані, як вони вам говорять.

2. Вони не забувають

Емоційно грамотні люди дуже швидко пробачають, проте це ще не означає, що вони все забувають. Прощення вимагає відпустити те, що відбулося, для того, щоб можна було рухатися далі. Але це не означає, що кривдникові буде дано другий шанс. Емоційно грамотні люди не хочуть занадто загрузнути в чужих помилках, тому вони проявлять більшу наполегливість для того, щоб захистити себе від майбутньої шкоди.

3. Вони не вмирають в боротьбі

Емоційно грамотні люди знають, наскільки важливо вижити для того, щоб поборотися в інший день. Під час конфлікту безконтрольні емоції можуть змусити вас кинутися в бій з такою силою, що ви в результаті отримаєте серйозну втрату. Якщо ж ви добре розберетеся в своїх емоціях, то зможете мудро вибрати місце для наступного бою, і зможете стояти на своєму, коли це буде дійсно необхідно.

4. Вони не віддають перевагу досконалості

Емоційно грамотні люди не ставлять своєю метою досягти досконалості, бо знають: досконалість – недосяжна. Людським істотам по природі властиво помилятися. Коли вашою метою є досконалість, ви завжди будете залишатися з почуттям розчарування, і в кінцевому результаті будете витрачати весь свій час на те, щоб журитися над тим, що ви змогли зробити, і над тим, що можна було зробити інакше, замість того, щоб просто насолодитися тим, чого вдалося добитися.

5. Вони не живуть минулим

Поразка може підірвати вашу впевненість у собі, і змусити вас повірити в те, що ви навряд чи зможете домогтися кращого результату в майбутньому. Емоційно грамотні люди знають, що успіх ховається в їх здатності працювати в умовах невдач, і що вони не зможуть працювати, якщо завжди будуть жити минулим. Щоб чогось досягти, потрібно піти на певний ризик, і не можна придушувати свою віру в здатність досягти успіху. А коли ви живете минулим, відбувається саме це – ваше минуле стає вашим справжнім і заважає вам рухатися вперед.

6. Вони не зациклюються на проблемах

Те, на чому сконцентровано вашу увагу, визначає ваш емоційний стан. Коли ви концентруєтеся на проблемах, з якими зіткнулися, ви створюєте і підтримуєте в собі негативні емоції і стрес, який знижує вашу активність. Якщо ж ви зосереджені на діях, які допоможуть вам поліпшити себе і обставини, що склалися, ви створюєте в собі почуття особистої ефективності, яке, в свою чергу, створює позитивні емоції, і підвищує активність. Емоційно грамотні люди не зациклюються на проблемах, бо знають, що вони значно ефективніші тоді, коли сконцентровані на вирішенні цих проблем.

7. Вони не зв'язуються з скигліями

Скиглії – це погано, тому що вони загрузли у власних проблемах, і не в змозі сконцентруватися на рішеннях. Вони хочуть, щоб люди склали їм компанію і приєдналися до їх ниття для того, щоб вони могли відчувати себе краще. Люди часто відчувають тиск, коли вислуховують скигліїв, тому що вони не хочуть слави грубих і черствих, проте є тонка грань між вислухуванням вдячного скиглія, і участю в його негативних емоціях. Цієї участі можна уникнути, тільки встановивши певні межі, і віддаливши себе від скиглія тоді, коли це необхідно. Подумайте про це так: якщо людина поруч з вами курить, ви що, будете сидіти поруч з ним весь день, вдихаючи його дим, і займаючись «пасивним курінням»? Ні, ви напевно постараєтеся дистанціюватися від нього. З скигліями слід робити те ж саме. Щоб дистанціюватися, і зупинити потік ниття, є чудовий спосіб. Треба просто запитати у скиглія, як він має намір вирішити свою проблему. Скиглій в цьому випадку або заспокоїться, або перенаправить розмову в інше, більш продуктивне русло.

8. Вони не тримають зла

Негативні емоції, які приходять разом з образою, насправді є реакцією на стрес. Ваше тіло в такій ситуації перемикається в режим «бий або біжи». Коли загроза дійсно серйозна, така реакція має важливе значення для вашого виживання, але коли таку реакцію викликає якась давня образа, то це може мати руйнівні наслідки для вашого здоров'я. Дослідники з Університету Еморі встановили, що постійний стрес завжди супроводжує високий тиск і хвороби серця. Якщо ви затамували якусь образу, це означає, що ви тримаєте в собі стрес, і емоційно грамотні люди намагаються уникати таких ситуацій будь-яку ціну. Уміння прощати старі образи не тільки дозволить вам відчути себе краще прямо тут і зараз, воно також дозволить вам зміцнити своє здоров'я.

9. Вони не кажуть «так», поки насправді цього не захочуть

Дослідження, проведене в Каліфорнійському Університеті, в Сан-Франциско, показує: чим важче вам сказати комусь «ні», тим сильніше ви будете страждати від стресу і депресії. Нездатність сказати «ні» - дійсно серйозна проблема багатьох людей. «Ні» - це сильне слово, яке не потрібно боятися вживати. Коли приходить пора сказати «ні», емоційно грамотні люди намагаються уникати фраз «я не думаю, що можу», або «я не впевнений». Говорячи «ні» новому зобов'язанню, ви дотримуєтеся ваші існуючі зобов'язання, і отримуєте можливість успішно виконати їх. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!