Ендокринологічний центр у Львові хочуть реорганізувати. Там думають, що через «привабливу земельну ділянку»

7354 0
Амбулаторне відділення ендокринологічного центру планують приєднати до обласного діагностичного центру, а стаціонар – до госпіталю у Винниках.
Фото: notadoc.info

Фото: notadoc.info

Львівський обласний ендокринологічний центр, що на вул. Острозького, 1, планують реорганізувати, приєднавши заклад до обласного діагностичного центру на вул. Пекарській, 69б. Проєкт рішення обласна рада та військова адміністрація представили колективу, однак документ не зовсім відповідає озвученій владою області інформації. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора ендокринологічного центру Орест Петричка.

«Нам сказали, що хочуть приєднати нас до діагностичного центру. Цей заклад є установою, яка надає амбулаторну допомогу. У нас є поєднання поліклініки зі стаціонаром, також є клініко-діагностична лабораторія. Зі слів людей, які нам пропонували реорганізацію, поліклініка мала би відійти до діагностичного центру, а стаціонар – до госпіталю у Винниках (Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи – ред.). Однак у проєкті рішення взагалі ні слова нема про стаціонар», – каже він.

Читайте також: У Львові планують створити регіональний клінічний центр медицини дитинства, об'єднавши дві дитячі лікарні

З його слів, є ще два нюанси щодо пропонованої реорганізації. Зокрема, це комплекс надання медичної допомоги ендокринологічним пацієнтам комплексно в одному закладі. Натомість після реорганізації хворим доведеться приходити на консультацію в діагностичний центр, що на вул. Пекарській у Львові, а в разі госпіталізації – їхати у Винники.

Також незрозумілою стає ситуація щодо клініко-діагностичної лабораторії на базі ендокринологічного центру. Орест Петричка зауважує, що і діагностичний центр, і госпіталь ветеранів мають свої лабораторії, а працівники у центрі припускають, що їх працівників спершу можуть поставити на пів або чверть ставки, а потім скоротити.

«Імовірно, йдеться про земельну ділянку, яка є у дуже привабливому місці. Сама лікарня розташована біля Кайзервальду (місцевість у Личаківському районі – ред.), легко все можна знести і побудувати житловий комплекс. Не вважаю, що діагностичний центр і госпіталь Юрія Липи не є взірцями успішної діяльності, вони мають свої фінансові навантаження, навіщо їм ще брати щось на себе», – висловлює думку заступник директора центру.

Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту охорони здоров’я ЛОВА Орест Чемерис, реорганізація центру спричинена його неспроможністю заробляти на себе кошти, відповідно до умов договору, який медзаклад підписав з Національною службою здоров’я України. До кінця року установа уклала лише пакет щодо збереження кадрового потенціалу, у 2023 році фінансування не буде.

«Нам потрібно шукати шлях, щоб зберегти ендокринологічну службу як таку, щоб пацієнти мали можливість отримати якісну медичну допомогу. Окрім того, будемо думати про те, щоб ті заклади, які будуть надавати цю допомогу, були фінансово спроможні, могли адекватно отримати фінансовий ресурс від НСЗУ за проліковані випадки. Однозначно йдеться про те, щоб зберегти весь персонал. Відповідно, має бути збережена як така служба, що забезпечує амбулаторне та стаціонарне лікування. Це реорганізація шляхом приєднання. Так, юридично правонаступником буде діагностичний центр, який стане основним у наданні ендокринологічної допомоги пацієнтам», – пояснює він.

Читайте також: Майже 30 лікарень на Львівщині ввійдуть до спроможної мережі медзакладів. Що це означає

Головний медик області каже, що зміни впроваджують відповідно до медичної реформи, оскільки з наступного року будуть діяти госпітальні округи, в яких визначатимуть потужні надкластерні лікарні. Крім того, зі слів Чемериса, лікування ендокринологічних пацієнтів, зокрема хворих на цукровий діабет, з проблемами щитовидної залози, потрібно проводити у багатопрофільних лікарнях, де є усі спеціалісти, і можна пройти повноцінне обстеження. Натомість центр є монопрофільним, і якщо хворий впадає у кому, йому необхідно повноцінне реанімаційне відділення, чого немає у центрі.

Водночас заступник директора ендокринологічного центру Орест Петричка зазначив, що дотепер заклад не просив фінансової допомоги з обласного бюджету. Наразі є певна заборгованість заробітної плати, але її планують закрити до кінця поточного року. Також додає, що їхній медзаклад не проти увійти до складу діагностичного центру, але як унітарна окрема установа, за якою зберігається адреса та майно.

Додамо, що проєкт рішення щодо реорганізації Львівського обласного клінічного ендокринологічного центру, що на вул. Острозького, 1, мають розглянути профільні комісії Львівської обласної ради як власника комунального медзакладу, після чого за це голосуватимуть на сесії ЛОР.

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!