Енергонезалежність та розвиток освіти. З чим ідуть на вибори Тарас Стецьків та Андрій Шевців

1805 0
З ким готові об’єднуватися представники «Самопомочі» та «Громадянської позиції» та що має в Раді робити депутат-мажоритарник.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Медіа-хаб «Твоє місто» в межах інформаційно-просвітницького проєкту «Свідомі вибори» продовжує цикл відеодебатів, присвячених висвітленню парламентських виборів 2019 року. У дебатах беруть участь як представники списків партій, так і кандидати-мажоритарники з львівських округів, а також експерти проєкту. Зокрема, про свої плани в парламенті розповіли конкуренти у 117 окрузі народний депутат п’яти скликань Тарас Стецьків, який балотується від «Громадянської позиції», та керівник міського осередку «Самопомочі», депутат Львівської міської ради Андрій Шевців. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Енергетична незалежність та пожиттєве покарання за корупцію

За словами Тараса Стецьківа, одними з пріоритетних напрямків його діяльності, як і «Громадянської позиції», є енергетична незалежність та обороноздатність України. Для вирішення питання безпеки, на думку кандидата, необхідно створити армію на контрактній основі та модернізувати військово-промисловий комплекс. Крім того, він наголошує на важливості антикорупційної політики.

«Необхідне законодавче забезпечення системи покарання за корупційну діяльність, яке б унеможливлювало корупцію у вищих ешелонах української влади. Свого часу вносився  закон, який передбачав покарання чиновників першої категорії, суддів та прокурорів пожиттєво з конфіскацією. Цей закон ветував Ющенко, але ми можемо його повторно внести на розгляд, а також «очистити» усі антикорупційні органи», — говорить він.

Також Тарас Стецьків вважає важливим економічне зростання України — у тому числі для повернення окупованих територій.

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

«Якщо не підняти рівень життя у декілька разів відносно окупованих територій та Росії, то буде дуже важко розраховувати на перемогу у війні», — каже він.

Щодо енергетичної незалежності Тарас Стецьків нагадує, що «Громадянська позиція» у 2014 році запропонувала програму, яка могла забезпечити Україну власним газом на 100%, але її не ухвалили. Загалом для досягнення енергонезалежності, за його словами, необхідно 3-5 років.

«Україна може на 100% забезпечити себе газом власного видобутку. Для цього потрібні лише закони про розподіл продукції, які зможуть залучити західні компанії з сучасними технологіями та їхні інвестиції, а також прозора система розподілу родовищ нафти і газу. Це саме стосується й електроенергії», — говорить кандидат.

Експерт проекту «Свідомі вибори», голова Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський звернув увагу на те, що за весь період незалежності Україна не має енергетичної стратегії, проте в цій сфері заробляють значні корупційні гроші. Його цікавить, чи був би анексований, на думку Тараса Стецьківа, Крим, якби на шельфі Чорного моря працювали нормальні інвестори, а не працювали «вишки Бойка». Сам Роман Зафійовський вважає, що ринок енергетики не може бути повністю вільним — держава має задавати тон і мати бачення його розвитку.

«Швидше за все, тоді Росія добре б подумала, чи втручатися в Україну, тим паче, якщо б у Чорному морі працювали американські компанії», — каже Тарас Стецьків.

За його словами, в Україну неодноразово хотіли зайти іноземні компанії, але через корупцію їм це так і не вдалося.

Людина понад усе

В основі передвиборної програми об’єднання «Самопоміч» є людина — її безпека, самореалізація, розвиток і комфорт, розповідає Андрій Шевців. У пріоритеті — розвиток освіти, на яку, за його словами, уже зараз з бюджету міста виділяється 25%. Своїм першочерговим завданням кандидат називає тісну співпрацю з освітнім середовищем та комунікацію між різними гілками влади.

Читайте також: Депутати, вартовий, орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

Також він зазначає, що потрібно вирішувати проблеми інфраструктури міста, оскільки 70% звернень містян стосуються саме цієї сфери, у тому числі тих питань, які не є у віданні міської ради. Крім того, Андрій Шевців каже, що одним із основних завдань «Самопомочі» є ухвалення закону про виведений капітал.

«Зараз з України виводять кошти на офшори, а треба зробити так, щоб їх вкладали у місцевий розвиток та виробництво», — говорить він.

За його словами, це б стримувало населення від виїзду за кордон, та суттєво покращило матеріальний стан кваліфікованих працівників.

Що має робити депутат

На думку Андрія Шевців, зараз імідж парламенту зруйнований і незважаючи на те, що депутати виконують багато роботи, її виборці на місцях не відчувають. Тому під час зустрічей на округах у мешканців виникає питання: «А що кандидат може зробити для свого округу?».

«Є речі, які здатні кардинально покращити ситуацію на місцях, якщо будуть зміни на рівні держави. Наприклад, податок від продажу акцизу, який мав би повністю перейти на розвиток мистецтва та освіти. Якщо 25% бюджету України піде на освіту, то нове обладнання отримають усі навчальні заклади Львова», — говорить Андрій Шевців, тому у Верховній Раді він планує працювати на національні інтереси, але в той же час думати, що може зробити для свого округу.

Натомість Тарас Стецьків зауважує, що є місцева проблематика, яку потрібно вирішувати на державному рівні, але все ж більшість таких питань мають вирішувати міські депутати, а не парламент. У свою чергу Роман Зафійовський нагадує, що в Україні не мінявся закон про місцеве самоврядування з 1997 року, і цікавиться, чи мали б місцеві депутати вирішувати, кому надавати в оренду землю, чи цим повинен займатися виконавчий орган.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

На думку Андрія Шевціва, міські депутати мають розглядати стратегію міста та програми, які стосуються розвитку освіти, спорту, економіки, а не сидіти в сесійній залі та вирішувати, кому надавити земельну ділянку, а кому ні. Тарас Стецьків каже, що депутати місцевих рівнів взагалі не повинні займатися земельними питаннями — це мають вирішувати чиновники, а в ідеалі — через аукціони і конкурси.

Хто і з ким буде об’єднуватись

Експертка проєкту «Свідомі вибори», керівниця центру досліджень «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак звернула увагу на те, що політичні сили, які представляють учасники дискусії, не матимуть великого представництва у Верховній Раді, тому їхні ініціативи можуть і не знайти підтримки у новому парламенті.

За прогнозами Тараса Стецьків, «Слуга народу» матиме 40% голосів виборців, «Опозиційний блок — За життя» — 12%, а решту розділять, як він їх називає, партії з української сторони. Тож Тарас Стецьків каже, що «Громадянська позиція» буде вимушена йти на контакт з партією президента.

«Усі проукраїнські сили, які увійдуть до парламенту, мають створити свою фракцію, щоб протиставити власну силу. Це має дати шанс добиватися компромісів у прийнятті законотворчих ініціатив. Головне — відсікти «Опоблок». Якщо цього не зробити, нас чекає розгром у Верховній Раді», — вважає він.

Андрій Шевців натомість каже, що завдання — конструктивна праця задля інтересів українців.

«Зараз корупція перекрила національні інтереси. У парламенті нам треба працювати за прикладом Львівської міської ради, де є різні політичні сили, але інтерес міста і львів’ян — на першому місці», — каже він.

Роман Симович

Парламентські дебати у студії медіа-хабу «Твоє місто відбуваються в межах проєкту «Свідомі вибори» за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government


Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!