Політична реклама

Епідемії грипу у Львові не очікують

1253 0
Львівське міське управління ГУ Держсанепідслужби у Львівські області повідомляє, що за підсумками моніторингу впродовж 4-го тижня 2014 року (20.01.14-26.01.14) у Львові захворіли 3463 особи.

Тобто, інтенсивний показник становить 42,9 при епідпорозі 108,8, інформує прес-служба Львівської міськради. У порівнянні з минулим тижнем показник захворюваності зріс на 4,2%. Водночас серед хворих 46,7% – це діти до 17 років.

ПАМ’ЯТКА

З профілактика грипу та ГРВІ

Грип — це вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, які вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом — коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. Радіус зони розповсюдження інфекції  складає 2 метри.

Людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів.

Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:

Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому, що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.

Користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.

Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких Ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.

Якщо з'явилися ознаки хвороби, додаються ще кілька нескладних заходів:

Якщо вас непокоїть стан вашого здоров'я — обов'язково звертайтеся до лікаря, але викликайте його додому.

Залишатися вдома при перших ознаках хвороби — не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку, яка може виявитися смертельною для деяких з них.

Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання — аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник.

Групи ризику

Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, які належать до груп ризику. Для цих людей грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя.

До груп ризику входять:

діти до 5 років (особливо — діти до 2 років);

вагітні жінки;

люди віком від 65 років;

люди з надмірною вагою;

хворі на діабет;

хворі на хронічні серцево-судинні захворювання;

хворі на хронічні захворювання легенів;

люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;

Крім того, існують професійні групи ризику:

медичні працівники;

вчителі й вихователі;

продавці;

водії громадського транспорту;

усі, хто працює в багатолюдних місцях.

ТЕГИ: грип, ліки

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!