Без світлофора і з поганим водовідведенням. Які проблеми бачать мешканці в ремонті Личаківської

5659 1
Tvoemisto.tv відвідало організоване мешканцями слухання, де вони склали перелік проблем, що не вирішив ремонт вулиці Личаківської.

У понеділок, 23 липня, на перетині вулиць Личаківської та Котика відбулася зустріч мешканців ремонтованої Личаківської та прилеглих вулиць. Мешканці зібралися, щоб обговорити проблеми, які виникли в результаті ремонту, та сформувати їхній чіткий перелік для звернення до депутатів міської ради. З останніх на зустрічі були присутні представинки «Укропу» Ігор Телішевський, Любомир Босаневич та Ігор Зінкевич, котрий модерував зустріч. Також були присутні Сергій Івах з БПП та Ігор Дякович з «Української галицької партії».

«15 червня ми скерували на міського голову лист із запитаннями, які нас цікавлять стосовно ремонту Личаківської. Ми отримали певне реагування, нас прийняв до себе перий заступник мера Сергій Бабак. Після тої зустрічі мерія погодилася на кілька поступок. Одна з них – ліквідація острівця безпеки: таким чином ми збільшили кількість смуг з двох до трьох, які критично необхідні для нашої вулиці», – розпочала зустріч її ініціаторка Анастасія Карп’як.

Анастасія Карп'як

При цьому, за її словами, біля перехрестя Личаківська-Котика не встановили світлофор, як того бажали мешканці. Анастасія Карп'як каже, що це може бути певним демаршем зі сторони мерії. Мовляв, не хотіли острівця – не отримаєте світлофор. А тим часом поки біля перехрестя працював світлофор, на дорозі не трапилося жодної великої аварії.

Крім цього, мешканців турбує зупинка автобусів, які рухаються в напрямку до центру.

«Зараз її встановили біля магазину "Хлібна хата". Ми маємо тільки одну смугу вниз. Тобто якщо автобус зупиняється – за ним зупиняютья приватні машини, інші автобуси, що формує великі затори до Пасічної вулиці», – каже Анастасія Карп’як.

На її думку, вдалим рішенням імовірної проблеми могло би стати облаштування паркувальної кишені для автобусів – таким чином вони могли би набирати людей, не затримуючи транспорт, що рухається позаду.

«Ми вимагали, щоб для зупинки облаштували кишеню – нас не послухали. Біля будинку №143 є прогалина без дерев – там можна було облаштувати цю кишеню, і будь-який автобус міг би спокійно заїхати, набирати пасажирів та їхати далі. Якщо ми цього пункту не отримаємо, ми мусимо бути готовими, що на нас чекають постійні пробки», – звертається Анастасія Карп'як до присутніх.

Також вона озвучує результати її підрахунків, згідно з якими пропускна здатність вулиці – 1000 авто на годину, коли є кишеня, або 500 автомобілів, коли кишеня не облаштована. За її словами, у годину пік Личаківською проїжджає якраз 1000 автомобілів. Щоправда, невідомо  наскільки ця статистика відповідає дійсності – Анастасія Карп’як каже, що це її підрахунки як економіста та трохи математика.

Поки її відволікають журналісти, слово бере чоловік, що представляє інтереси мешканців вулиці Долішньої.

«До нас приїхали класти асфальт онурівці (працівники компанії, що є підрядником у ремонті Личаківської, –  прим. ред.), поламали асфальт і поставили дорогу на три метри. Машина із дзеркалами у ширині має 2 метри, як вона буде розминатися із зустрічними авто?», – стурбовано звертається він до депутатів.

На підтвердження його слів Ігор Зінкевич каже, що раніше ширина дороги, про яку говорить чоловік, складала 3,5 метри, тепер вона звузилася до 3,1 м. «Можливості пройти немає», – підсумовує він.

Тим часом мешканець Долішньої апелює до будівельних норм: «По нормах мінімально має бути 4 метри, 3 метри – не існує таких норм, 1 м 75 см має бути одна смуга. А вони (підрядяник – прим. ред.) працюють невідомо за чим – їм захотілося, і вони зробили собі 3 метри».

Далі підняли питання паркування на відремонтованих ділянках вулиці Личаківської. За словами Ігора Зінкевича, мешканці мають потребу у паркомісцях, які після ремонту на вулиці так і не з’явилися: «Замість цього проклали залізну дорогу – тобто, як там були проблеми з паркуванням, так вони і лишаються. На даному етапі запропонували варіант європейський – поставити на зелені зони сітки, щоб і трава лишилася, і люди могли паркуватися. У міській раді цю пропозицію відкинули, пояснення дуже просте: немає дотримання ДБН, адже має бути декілька метрів до будинків».

Журналісти нарешті відпускають Анастасію Карп’як, і вона одразу продовжує вести зустріч: «Лишається відкритим питання із водовідведенням». Інженер Антон Лягушкін діагностує: «Дощоприймач залишається зависоким, він нічого не приймає».

Далі мешканці висловоюють невдоволення новою трамвайною зупинкою. Зазначимо, що її перенесли буквально на 40 метрів вздовж будинку №112 у сторону центру міста. Тепер вона стоїть під тим самом будинком, але під іншими вікнами.

– Ми проти тої зупинки, ніколи такого не було! Вона завжди була на 40 метрів правіше, – каже пані.

– Її треба перенести на попереднє місце, або під суд! (недалеко від трамвайної зупинки розташований Господарський суд Львівської області – прим. ред.), – підтримує її літній пан.

– Зауважень є дуже багато, вулиця завужена, – додає чоловік поруч.

– Замість того, щоб зробити тротуар, вони зробили казна-що, – бере слово ще одна жінка.

Потрохи говорити стає все більше людей, і слова кожного з них  губляться у загальному галасі.

Депутати Ігор Телішевський та Любомир Босаневич

– Ми зверталися до Садового, у «Львівавтодор» — усі керівники скерували нас до автодору. Автодор каже, що роботи йдуть до завершення і були попередні слухання. З ким ці слухання були? – цікавиться один з мешканців Личаківської.

– Ми перший раз про це чуємо! – вигукує у відповідь жінка, що стоїть неподалік.

– «Львівавтодор» не робить те, що він має робити: контролювати, радитися, слухати думку громади, що і як зробити. Треба було почути думку громади та поговорити! – відповідає Ігор Телішевський.

Після його слів люди знову починають одночасно голосно вигукувати свої думки. На певний час зібрання загубилося у суцільному шумі. Тим часом у Львові вчергове пішов дощ – і частина мешканців разом з депутатами вирішили швидко переміститися в арку будинку навпроти.

«Питання про регулювання дорожнього руху з вулиці Долішньої – там тепер замість трьох смуг ми маємо лише одну смугу, там поставили острів безпеки. Питання по світлофорах: ми потребуємо світлофорного регулювання, подаємо запит та просимо максимально швидко реагувати», – продовжує Анастасія Карп’як.

Її слова губляться в загальному шумі, який зміг перервати депутат Сергій Івах:

– Можемо наступного понеділка взяти усіх відповідальних осіб та сісти за спільний стіл переговорів.

– Не треба усіх, давайте хоча би трьох: естета, тєхнаря та чувака, який підписував папери. Усе, більше нікого не треба! – каже чоловік навпроти Сергія Іваха.

Сергій Івах

Учасники зібрання врешті вирішують підписати звернення до депутатів. Анастасія Карп’як передає його по колу для того, щоб кожен охочий зміг поставити свій підпис. Тих, хто хоче прийти на зустріч, яку мають організувати депутати, просять поставити крапочку біля свого прізвища. Далі його передадуть у міську раду та чекатимуть на обіцяну зустріч.

Микита Гладченко,

фото автора


Читайте також:
25 Липня, 2018 22:36
Мирослава Нашим громадянам навчитись би спілкуватись, тоді б всіх почули!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!