Е-урядування у Львові: електронні кабінети та послуги онлайн

4704 0
У Львові вже кілька років говорять про електронне урядування (е-урядування), проте, що це за проект і що він дасть місту – розуміють одиниці. Це миттєві електронні довідки замість очікування паперових в ЖЕКу? Це економія бюджетних грошей на папері – замість тонн паперового документообігу? Які цілі е-урядування і що воно змінить у житті звичайних львів’ян? Tvoemisto.tv звернулося до фахівців, які реалізують е-урядування у місті, аби дізнатися, чи не залишиться цей проект лише віртуальним задумом та що змінить його реалізація для міських чиновників і звичайних львів’ян вже з початку 2015 року.
Фото: articulosit.wordpress.com

Фото: articulosit.wordpress.com

Багато львів’ян та посадовців не розуміють, що означає електронне урядування, скаржаться в управлінні ІТ Львівської міської ради. Тим не менше, уже з 1 січня для них запровадять частину електронних послуг.

«Електронна скринька якогось управління чи його сайт – це не є електронне урядування. Мета – зменшити корупцію і скоротити час на реакцію влади», – пояснив Tvoemisto.tv керівник управління ІТ Львівської міськради Тимофій Александронець.

Відтак, уже з початку року в місті можна буде звертатися до чиновників через інтернет, отримувати частину дозволів і довідок, не вистоюючи у чергах та скаржитись на «гарячу лінію міста» онлайн. Реалізують проекти за позабюджетні кошти, наприклад, гранти.

Електронний документообіг

«З 1 січня ми запускаємо систему електронного документообігу. Це проект, який не фінансується з міського бюджету. Ми найшли на цей проект донора – це шведське посольство. З 1 січня вони фінансують власне запуск електронного документообігу у міській раді. Після повної реалізації проекту очікується, що, наприклад, ми будемо значно менше бюджетних коштів витрачати на папір», – каже Тимофій Александронець.

Досі на рік місто витрачало на папір для чиновників близько 400 тис. грн. Ця сума буде «кардинально зменшена», каже Александронець, втім точної цифри не називає. Мовляв, все залежатиме від етапів впровадження проекту. А ще – від законів.

«Наразі немає прийнятого законодавства про електронний підпис, тож ми не можемо повністю перейти на електронне врядування на всіх етапах роботи. Тому процес триватиме в кілька черг: спочатку електронною стане тільки внутрішня документація міської ради, тобто, це стосуватиметься всієї міської ради і частини районних адміністрацій. Після цього – схема буде поширюватись на решта районів і сферу житлово-комунального господарства (наприклад, ЛКП)», – зазначив він.

Крім економії паперу, чиновники обіцяють, що завдяки проекту е-врядування скоротиться час отримання відповіді на звернення/скарги громадян. Адже зараз різноманітні погодження та листування з чиновниками забирають у львів’ян доволі багато часу.

«Зараз, коли людина приходить в центр надання адміністративних послуг, подає звернення, його починають розписувати на керівника відповідального підрозділу, на безпосередніх виконавців (можливо, на кількох керівників та кількох виконавців). І це забирає час. Натомість в системі електронного документообігу безпосередній виконавець отримує це звернення вже через 3-4 години. Тобто час на обробку звернення зменшується в 6-8 разів», – запевняє Тимофій Александронець.

Особистий кабінет мешканця

Крім того, з січня планують запуск «Особистого кабінету мешканця». «Цей проект також не робиться за бюджетні кошти, його реалізує велика ІТ-компанія на волонтерських засадах. В цей «кабінет» можна буде зайти онлайн. На першому етапі там буде дві пілотні адмінпослуги, які можна буде отримати, не стоячи в черзі в центрі, не повертаючись до центру надання послуг вдруге… Фактично, людна заповнює заяву онлайн, їй готують пакет документів, вона лише приходить, підписує свою роздруковану заяву (подану онлайн) і отримує необхідні документи», – пояснює чиновник.

Першими адміністративними послугами онлайн, доступними в «кабінеті», стануть видача завірених копій рішень міської ради та надання витягу з плану зонування земельної ділянки.

Згодом посилання на особистий «кабінет» з’явиться а сайті Львівської міської ради і до нього додаватимуть з часом все нові опції: можливість подати електронне звернення в міську раду, записатися на прийом до посадовця чи в центр надання адмінпослуг, перевірити квартирну чергу, записатися/перевірити чергу в дитсадку, відслідковувати стан виконання звернення чи етапу виготовлення дозволу, а згодом – онлайн-оплата за комунальні послуги та можливість подавати показники лічильників.

«Чому згодом? Точної дати назвати не можу, бо, знову ж таки, ми це робимо не за бюджетні кошти! Та й може бути багато нюансів, наприклад, нам доведеться закупити якусь ліцензію для програмного забезпечення, але на цей момент не буде коштів, то й весь процес буде затримуватися. Тому ми не ставимо чітких дедлайнів», – додає Тимофій Александронець.

Гаряча лінія міста – онлайн та температура в дитсадках

У місті вже кілька років працює гаряча лінія за номером 15-80, тут можна подати скаргу, отримати консультацію тощо. 2015 року планують запустити і її онлайн-версію, але на це поки немає коштів.

«Якщо, наприклад, ви побачили в себе в дворі, що впала тополя і перегородила дорогу, то можна буде зробити фото і надіслати в міську раду – прямо з мобільного, додавши також адресу, координати GPS тощо. Звернення опрацюють і дадуть вам відповідь. І навіть більше – мешканець зможе відповісти, чи задоволений він відповіддю чи ні. Аналогічний сервіс діє в Києві. Це – хороший аналітичний інструмент для мерії і громадських організацій, який показує наявні проблеми та їх вирішення... Але наразі немає ресурсу на цей проект, чекаємо відповіді на грантові заявки», – пояснив Тимофій Александронець.

Проект "1551" у Києві, скрін з сайту проекту

Крім того, у планах – спільний проект з одним із київських стартапів, який стосується дітей. Кілька років тому у місті розгорівся скандал щодо буцімто недогріву у дитсадках, мовляв, діти мерзнуть впродовж дня в ДНЗ.

Тож інформацію про температуру в садочках хочуть зробити публічною і доступною онлайн постійно.

«Йдеться про зведення цих даних в одному місці, це буде повністю автоматизований процес. Таку співпрацю нам запропонував один київський стартап, починаємо рухатися в бік цього проекту», – додав керівник ІТ-управління міста.

Що з 1 січня зміниться для чиновників?

Частині працівників міської ради вже з першого робочого дня нового року доведеться пристосовуватися до нових умов роботи. З одного боку, процеси для них ускладняться, з іншого, навпаки, спростяться, пояснює Тимофій Александронець.

«Впровадження електронного документообігу – це зручніше, адже чиновник зможе швидко писати внутрішні листи, не доведеться їх набирати, роздруковувати, реєструвати, відносити в той чи інший кабінет… Але чиновники зіткнуться і з ускладненням, адже такий формат роботи – це щось нове. Тому ми виділяємо в різних департаментах певну кількість людей, які будуть драйверами цього процесу, допомагатимуть працівникам, вчитимуть їх. Дуже складно ті речі, які ти робив 30 років робив на папері – тепер робити в електронному вигляді. До того ж, перший час багато речей доведеться дублювати і на папері і в електронному вигляді, аби уникнути помилок. Сподіваюсь, вони швидко навчаться», – пояснює чиновник.

Найважче буде так званим ключовим користувачам е-урядування – тим підрозділам, яким доводиться працювати «з тоннами документації».

«Найбільше навантаження по роботі з документами мають Центр надання адміністративних послуг, приймальні заступників міського голови, приймальні виконкому… Тому вони вже працюють в тестовому режимі, дають відгуки, ми щось коригуємо. В межах цього проекту маємо підключити 250 працівників до е-врядування у міськраді. Згодом долучимо працівників районних адміністрацій, ЛКП тощо. Усе з часом та за наявності ресурсів на це», – каже Александронець.

Проте паперовий документообіг не зникне зі стін міської ради. Ті, хто не користується інтернетом, зможуть й надалі подавати документацію чи звернення у паперовому вигляді. Проте з наступного року, обіцяють в мерії, таким людям теж стане простіше комунікувати з міською владою: через введення е-врядування живі черги мали б зменшитись. Перевірити новий метод спілкування з владою та менші черги до чиновників львів’яни зможуть найближчим часом, адже до нового року залишили лічені дні.

Автор Лілія Кузік


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!