Facebook атакував новий вірус. Що робити?

4705 0
У вівторок, 16 грудня, Facebook піддався атаці нового вірусу. За останні декілька годин він почав активно поширюватися у соцмережі. Користувачі отримують від своїх друзів посилання у повідомленнях зі своєю аватаркою і написом "OMG".
Фото: ain.ua

Фото: ain.ua

Також юзери, які клікнули на посилання, починають "відзначати" ще 20 своїх френдів у "приватному відео". Кожен, хто натисне на лінк або спробує відтворити неіснуюче відео, піддається зараженню, пише ТСН.

Вірус поширюється за допомогою функції теггінгу. Але він не зможе дістатися тих, хто попередньо вимкнув дозволи на позначення в будь-яких постах і увімкнув функцію їхньої премодерації. Поки що ні одна антивірусна компанія не прокоментувала, що за вірус атакував соцмережу. З цього приводу також мовчать поки і в адміністрації Facebook.

Однак головні поради від комп'ютерників:

  • у жодному разі не відкривати ці повідомлення від друзів;
  • якщо все ж відкрили - негайно змінити пароль та перевірити ваш пристрій на віруси;

 

Крім очевидної поради не клікати на відео з подібною назвою, можемо порадити також змінити пароль в соціальній мережі і встановити двофакторну авторизацію (при спробі доступу з іншого браузера мережа буде запитувати підтвердження по SMS, подібні схеми працюють також в Gmail і багатьох інших сервісах). Ця опція є в налаштуваннях безпеки мережі, пише профільне видання AIN.UA.

Можна також перевірити список розширень, запущених в браузері в даний момент і видалити всі підозрілі (для Chrome, наприклад, для цього потрібно зайти в налаштуваннях в «Додаткові інструменти», а потім у «Диспетчер завдань»).
 
Можна також відключити можливість відзначати вас в постах без підтвердження.
 
При цьому, в Facebook (також в налаштуваннях безпеки) можна включити отримання повідомлень (текстових або по e-mail) про те, що у ваш аккаунт намагаються зайти з іншого пристрою. З метою загальної безпеки також незайвим буде регулярно перевіряти список програм, підключених до вашого аккаунту (вони мають доступ до вашого списку друзів і будь-який інший інформації, яку ви зробили публічної).
 

Відомий львівський блогер Петро Нек з цього приводу пише: «Не клікайте по всіляким дурним посиланням! Тим, що в стрічці новин і що приходять вам на пошту. Але якщо вже клікнули, то, дивіться, не клікайте на відео ще раз, бо ви так відразу не заразитесь. Вас попробують клікнути ще раз і встановити якийсь плагін до Chrome чи Firefox чи дати доступ до Fb. Не робіть цього в жодному разі!». 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!