У США міста починалися з борделів. А як в Україні?

2779 0
Як виникали міста? Чому їм вдається заманювати усе більше людей? Що є найдефіцитнішим ресурсом у місті? Чому велика кількість мешканців – це добре для розвитку? На ці та інші питання відповідав фахівець із урбаністики, професор Київської школи економіки Володимир Вахітов. Учора, 15 лютого, він прочитав для львівських студентів лекцію «Вимір міста. Вимірювання місця». Tvoemisto.tv занотувало найцікавіше.
фото: archiclub.info, typical.if.ua, platfor.ma, Facebook

фото: archiclub.info, typical.if.ua, platfor.ma, Facebook

Що таке місто?

Колись газета «The Guardian» написала таке визначення: словом «city» у Сполучених Штатах називали поселення, де на головній вулиці був хоча б один бордель. І це вже було місто, адже люди, які проїжджали повз, могли там зупинитися та перепочити.

Вікіпедія трактує місто як «велике і постійне помешкання людей». У Радянському Союзі ще однією важливою ознакою була відсутність сільського господарства. У Франції місто закінчувалося там, де відстань між будинками становила 200-300 метрів.

Зараз в Україні приблизно 1800 населених пунктів мають статус міста. Як виявилося, лише для 60-70 із них створили генеральний план. Тобто більшість міст в нашій країні не мають кордонів.

Читайте також: Фахівець із урбаністики: чому Львів зараз – інвестиційно привабливіший, аніж інші міста

Міста можуть бути різними за кількістю населення. Візьмемо, наприклад, Шанхай, де живуть понад 24 мільйони. І візьмемо місто Угнів у Львівській області, населення якого становить 1007 людей.


Зображення з презентації Володимира Вахітова

Як з’явилися міста та куди вони «ростуть»?

Одна із теорій каже, що міста виникали із селищ. Однак, абсолютна їх більшість насправді одразу ж будувалися як міста. Їх створювали для того, аби забезпечувати селища навколо.

Серед історичних ознак міста – торгівля, виробництво, писемність, література, особлива архітектура, адміністративні органи (уряд), арсенал, а також військові, які мали захищати поселення. Ще одна важлива ознака – використання не лише товарів повсякденного вжитку, а й люксових товарів.

Щільність (або густота населення) – одна з найважливіших характеристик міста. На зображенні нижче – Гонконг та Київ. Зараз міста у всьому світі ростуть вгору. Це глобальна тенденція. Це триватиме і в майбутньому. Ми не зможемо на це впливати, але мусимо контролювати цей процес.


Зображення з презентації Володимира Вахітова

Чому багато людей у місті – це добре?

Якщо місто буде спеціалізуватися лише на одній галузі, воно не зможе довго розвиватися. Якщо робити ставку лише на ІТ чи туризм – із цього не буде користі. Це емпірично доведений факт. Важливим є наявність ринку та його збільшення.

Те, що міста «ростуть» угору – закономірне та вигідне для нас явище. Доведено, що міста з більшою густиною населення розвиваються швидше, стабільніше та динамічніше. Густина у великих містах України – приблизно однакова. Однак, якщо порівняти наші міста з містами Європи чи США, то ми все ще є темною плямою на мапі нічних вогнів.


Джерело – www.blue-marble.de

Скільки коштує Ваша квартира та як збільшити її вартість?

Щонайперше, це загальна ціна побудови: стіни, вікна, ізоляція. Також це присутність інфраструктури (каналізація, трубопроводи, електрика). Окрім того, дуже важливим є наявність транспортної мережі, телекомунікації тощо. Однак, саме локація, місце розташування, впливає на ціну квартир найбільше.

Якщо взяти усе це до уваги, то стає зрозуміло, яким чином ми можемо збільшити вартість нашого помешкання, а разом з цим – і вартість нашого міста. Як громадяни, ми можемо облаштовувати простір поблизу свого житла: збудувати дитячий майданчик, заасфальтувати шматок асфальту, посадити дерева тощо. Це називається громадянська ініціатива. Тобто кожен із нас має інструмент, аби збільшити вартість свого будинку чи своєї квартири.

Місце у місті – найдефіцитніший ресурс, який вартує найбільше. Їжу, одяг, знаряддя можна купити. Людей можна залучити. А от територія міста – обмежена. Ми не можемо додати до міста ще місця. Наприклад, Париж має чіткий кордон і більше не розширюється. Тут є обмеження на висоту будинків, тому ціни на нерухомість у Парижі – захмарні.


Джерело: www.fashiontravel.eu

Чому люди їдуть до міст?

Якщо перерахувати найкомфортніші міста для життя, то найпершими в рейтингу будуть Мельбурн та Сідней (Австралія), Цюріх (Швейцарія). Це міста, які інвестують у своїх мешканців.

Людей до міст притягують інші люди. Якщо локацій, де вони зможуть комунікувати між собою є недостатньо, то місто не існуватиме на повну потужність. Саме можливість взаємодіяти з іншими, будувати особистісні та бізнес-стосунки є найбільшою перевагою міста. Звісно, інфраструктура – це теж важливо. Але це змінна складова. Якщо її облаштовувати без розуміння: для кого? для чого? – то це не сприятиме динамічному розвитку.

Місто – це поєднання людей та ідей. Це не машини і не будинки. Місто – це місце, де концентруються таланти та є умови для реалізації цих талантів.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!