Політична реклама

Фестал, Амізон та Доларен більше не ввозитимуть в Україну

2320 0
Через появу нових стандартів сертифікації GMP в Україні під заборону потрапило близько 14% всіх медикаментів.

Обмеження торкнулися навіть таких відомих міжнародних фармвиробників, як Berlin-Chemie, Sanofi-Aventis, Pfizer і Novartis, - повідомляє Щоденний Львів з посиланням на "Коммерсантъ-Украина".

В Україну більше не ввозитимуть такі популярні препарати, як Фестал (засіб для поліпшення травлення), Бронхомед (відхаркувальний), Долорен (від болю в суглобах) і Аква Маріс (від нежиті). Вчора, 4 березня Держлікслужба наклала заборону на продаж, зберігання та застосування лікарського засобу Амізон в таблетках, покритих оболонкою, по 0,25 г, 20 штук в упаковці з маркуванням київської компанії "Фармак". У Державній службі України з лікарських засобів стверджують, що в основному це препарати, які мають аналоги, тому через введення нових стандартів українці практично не постраждали.

Під забороною з 15 лютого опинилися понад 1,3 тис. із 9,4 тис. зареєстрованих в країні ліків зарубіжних виробників. Для вітчизняних фармацевтичних компаній стандарти GMP стали обов'язковими з 2010 року, а для імпортерів ці норми почали діяти лише з 15 лютого цього року, після набуття чинності відповідної постанови Кабінету міністрів. До 22 лютого імпортери подали лише 1,45 тис. заявок на підтвердження або видачу GMP-сертифіката, 130  з них отримали відмову, 66 - зауваження, 137 все ще розглядаються. 

За останні три роки ціни на українські ліки підвищувалися швидше ніж на імпортні препарати. Їх загальна фінансова частка в обсязі аптечних продажів у 2009 році становила 27%, а в 2012  - вже 31%.  За підсумками минулого року середня вартість однієї упаковки зарубіжних лікарських засобів зросла на 7,8% і склала 42,1 грн, а ціна упаковки вітчизняних виробників збільшилася на 22,1% і досягла 10,2 грн.
 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!