Фейсбук видалив акаунт дослідниці через допис про катування НКВД у львівських тюрмах

7098 0
Це вже не перше блокування сторінки дослідниці Устини Стефанчук у соціальній мережі.
Фото: Устина Стефанчук

Фото: Устина Стефанчук

Сьогодні, 5 липня, соціальна мережа Фейсбук видалила акаунт журналістки та дослідниці українського походження Устини Стефанчук, яка зараз мешкає в Канаді, через її допис про злочини радянської армії, катування у львівських тюрмах та фото жінки у вишиванці, які датовані липнем 1941 року.

Як виявилось акаунт, який було створено 12 років тому, заблокували без права на поновлення. Там міститься чимало цінних історичних дописів минулих років, розповіла Тvoemisto.tv дослідниця Устина Стефанчук.

Читайте також: Як я переосмислила свою галицьку ідентичність

За її словами, 3 липня на своїй сторінці у Фейсбуці вона написала пост про свою родинну історію, історію звірств щодо українського народу і оприлюднила фото жінки у вишитому вбранні.

«Фотографія, яку я виклала, також була зроблена 3 липня, але 1941 року. Це дуже відома мережі фотографія з дівчиною у вишитому строї, яка увійшла в одну з тюрем для розстрілу та знищення в’язнів. Мова про 1941 р. Я написала коротку історичну довідку про це і написала про досвід своєї родини. Зокрема, як моя бабця, ще будучи підлітком, їздила ровером по місту і шукала найближчу шкільну товаришку. Вона не знала, що та була одна з тисяч тіл, яких скинули на одну купу в тюрмі Бригідок», – розповідає Устина Стефанчук.

Як зазначає дослідниця, свій пост вона написала з думкою обговорити, що досі в історії України є табуйовані теми і що стає все більше псевдодослідників, які не керуються принципом історизму, професійною гідністю, не апелюють до фактів, а висмикують та перекручують факти.

Читайте також: Чи актуально зараз будувати дерев'яні церкви. Розмова з архітектором

Далі події розгорталися таким чином, що цей пост стали поширювати та обговорювати сотні людей.

За словами Устини Стефанчук, усі коментарі під дописом були нормальні, хороші, чемні, у межах наукової дискусії. Більше того, у коментарі зголосилася жінка, яка зазначила, що на оприлюдненому фото зображена її мати. Вона також розповіла свою історію і це ще один цінний факт. Проте вже сьогодні вранці (за київським часом) акаунт Устини Стефанчук заблокували.

«Спочатку мені прийшло повідомлення від колеги з питанням – чи я його заблокувала, бо той не може зайти на мою сторінку. Звісно, відповіла, що ні. Коли ж зайшла сама подивитися на сторінку, аби зрозуміти, що відбувається, Фейсбук одразу прислав повідомлення, що мене заблоковано на 30 днів за гейт спіч, тобто мовоненависть», – розповідає співрозмовниця.

За кілька хвилин на електронну пошту Устини Стефанчук прийшло повідомлення про те, що її акаунт видалений без права на поновлення.

Це вже не перше блокування Фейсбук-сторінки дослідниці, проте минулі рази вони були нетривалі – на 30 днів або 2 місяці. Устина Стефанчук каже, що також за історичні дописи, які стосувалися обставин «не конче популярних з історії України». Усі попередні рази сторінку розблоковували швидше зазначеного терміну, а востаннє навіть вибачилися, як зазначає дослідниця «за помилкове звинувачення у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі».

Читайте також: Не реставрація, а ужиткове мистецтво. Чому не можна самовільно реставрувати пам’ятки

Устина Стефанчук уже написала листа до преставництва Фейсбуку в Україні із прохання роз’яснити і поновити її сторінку. Поки що без відповіді.

«Я все одно буду добиватися. Як саме діятиму, ще точно не знаю, але однозначно так цього не залишу», – додала дослідниця.

Щодо самого допису, через який було видалено акаунт, то його можна прочитати тут.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!