Фільм «Поводир»: чому квіти повертаються до сонця?

11405 1
В межах проекту Tvoemisto.tv «Окрема думка» львівський журналіст і ведучий Андрій Чемес ділиться своїми суб’єктивними враженнями від прем’єрного показу фільму «Поводир» у Львові.
Фото: povodyr.com

Фото: povodyr.com

Є фільми, про які ти думаєш ще довго після перегляду, вони в тебе викликають таку масу різних емоцій, що зібрати їх докупи важко. Такий фільм "Поводир" прем’єра якого була вчора, але по-порядку:

1. Зміст. Не надто складний і заполітизований, як то часто буває в класичних історичних українських фільмах, за що сценаристу респект. Але складений цілісно, є тут і любов, і зрада, і дружба, і смерть, і історія України 30-их років минулого століття і елементи трилеру та драми.

2. Коротко суть . На початку 1930-х років в УРСР американський підприємець Майкл Шемброк разом зі своїм десятирічним сином Пітером приїздить до Харкова. Випадково до рук Шемброка потрапляють секретні сталінські документи про заплановані в Україні репресії, через що його вбивають. Син Майкла стає випадковим свідком убивства батька. Пітеру дивом вдається втекти від переслідувачів — завдяки сліпому бандуристу Івану Кочерзі. Хлопчик стає його поводирем. І разом вони тікають від співробітників НКВС. Чи вдасться їм врятуватись – дивіться самі.

3. Актори. Актори зіграли пречудово, головна роль  – Станіслав Боклан – 5+, ще той актор, що зіграв хлопчика Пітера (Антон Святослав Грін, – ред. ) взагалі американець з українським корінням, якого режисер знайшов в останній момент в США.  А він (от тобі й на!) виявився правнуком львівського дисидента ОУНівця Михайла Сороки, який 34 роки був в’язнем радянських таборів. Хтось скаже – доля, я скажу: то ж треба таке... Так от, він зіграв дуже добре! Загалом гра акторів зовсім не дратує, хібаааа трохи Джамала в певних сценах дуже старалась, так що це видно, а не мало б бути :)

Фото: povodyr.com

4. Незрячі. Тут треба читати уважно. У фільмі знімалося багато саме таких людей, яких автор фільму збирав по всій Україні. Я, як тільки прийшов на сеанс, познайомився із паном Григорієм, незрячим, який розповів, що знімався в образі кобзаря, що то було надзвичайно цікаво і надзвичайно важливо. Для незрячих передбачений додатковий опис фільму, який вони можуть слухати впродовж фільму за допомогою спеціального навушника, який роздають перед початком. Десь на середині фільму пан Григорій запитав, чи не хочу я послухати, як то звучить? Ясно що цікаво! В навушнику голос детально розповідав, що відбувається на екрані, я слухав і дивився. Аж тут Григорій каже : "Ти ж із закритими очима дивишся..." І тут, бабах, мене ніби струмом вдарило, я закрив очі і зрозумів, як нам усім пощастило... Ми можемо бачити!!! Фільми, небо, свою дитину, родину, кольори і всю красу, що навколо, а ми про це забуваємо і то, звісно, нормально, але інколи варто про це подумати. Такий момент маєте, коли будете дивитись "Поводир".

5. Загальне враження. Фільм хороший, потрібний, важкий (півфільму в грудях є "це" відчуття), надзвичайно АКТУАЛЬНИЙ і добротно зроблений. Єдине, що режисер, як на мене, занадто багато бавиться крупними планами від чого складається враження, що перед очима – одні обличчя, але, можливо, то такий стиль...

6. Оскар. Наступного року отримає цей фільм (Український Оскарівський комітет обрав фільм «Поводир, або Квіти мають очі» представляти Україну у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» на здобуття премії «Оскар» 2015 року, – ред.).

7. Ви мусите його подивитися. І не тому, щоб підтримати українське і т.д. А знаєте чого? Щоб зрозуміти, чому квіти завжди повертаються до сонця. Тому, що вони також мають очі...

Довідка:

«Поводир» (англ. The Guide) — український історичний драматичний фільм, режисера і сценариста Олеся Саніна. В основу сюжету покладено мандри радянською Україною американського хлопчика та українського сліпого музики. Світова прем'єра фільму відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі 16 липня 2014 року за повного аншлагу. Робота над стрічкою тривала з 2012. Державною агенцією з питань кіновиробництва на створення фільму було профінансовано 16,6 млн грн. 9 вересня 2014 Український Оскарівський комітет обрав фільм «Поводир, або Квіти мають очі» представляти Україну у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» на здобуття премії «Оскар» 2015 року.

Фото: povodyr.com

Головні ролі зіграли: Станіслав Боклан (кобзар Іван Кочерга), Джеф Барел (підприємець Майкл Шемрок), Антон Святослав Грін (Пітер Шемрок). В епізодах: Остап Годлевський, Джамала, Ігор Засядкевич, Олександр Ірванець, Андрій Кацюба, Орест Кацюба, Федір Стригун, Петро Шеверда.

Сценарист: Олесь Санін, Олександр Ірванець, Ірен Роздобудько.

Оператор: Сергій Михальчук. Композитор: Алла Загайкевич


Читайте також:
11 Листопада, 2014 15:54
Оля дякую автору за рецензію з душою. з вірою в якісне українське кіно
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!