«Дозволить відчути, що проживають українці». На екрани вийде фільм «Щедрик», у якому знялася Оксана Муха

6800 0
У фільмі «Щедрик» розповідають про три родини – українську, польську та єврейську, які живуть в одному будинку в Станіславові (зараз – Івано-Франківськ) .
Фото: Film.ua

Фото: Film.ua

«Щедрик» – це елемент самоідентифікації»

5 січня на екранах українських кінотеатрів відбудеться прем’єра фільму «Щедрик». Зйомки проєкту розпочалися наприкінці листопада 2019 року і тривали до лютого 2020, окремі сцени фільмували в серпні 2020, з перервою на карантин. Фільм за сценарієм Ксенії Заставської знято у копродукції України та Польщі українською режисеркою Олесею Моргунець-Ісаєнко. Профінансували проєкт порівну українська та польська сторони. Українську частку оплатило «Держкіно». 

«Щедрик» – це елемент самоідентифікації, який допомагає зрозуміти, «хто ти». Так, пісня «Щедрик» для маленької Ярослави – пісня її родини, її коріння. У фільмі також звучатимуть польські та єврейські пісні, бо кожен народ має свою мову, свою пісню, і своє право на існування»,  каже у коментарі Tvoemisto.tv режисерка фільму Олеся Моргунець-Ісаєнко.

«Щоб відчути, що нині проживають українці, варто переглянути цей фільм»

У фільмі розповідають про три родини – українську, польську та єврейську. Вони всі живуть в одному будинку в Станіславові (сьогодні Івано-Франківськ).  Ця історія несе у собі цінність єднання. Ключову роль у фільмі грає пісня «Щедрик», бо вона, за задумом авторів, є символом традицій і сили родини, яка переживає знущання, заборони та зміну режимів.

Головна героїня понад усе мріє примирити увесь світ завдяки українському «Щедрику», який намагаються стерти з її пам'яті. У Film.ua зазначили, що фільм розрахований здебільшого на жіночу авдиторію, оскільки у стрічці здебільшого розповідають про історію жінки, сімейний затишок та цінності. Однак фільм буде цікавий і для сімейного перегляду, адже в ньому є захоплива історія кохання, єднання чоловіка та жіноча.

«Дуже важливо, щоб світ побачив «Щедрика», щоб фільм був перекладений якомога більшою кількістю мов і мав гарний міжнародний прокат. Картина розповідає правдиву історію українців і розкриває справжнє обличчя росіян. Усе, що колись уже проходили наші предки, ми зараз знову переживаємо із нашими дітьми. На сході України нині ті ж тортури, ті ж фільтраційні табори, та ж заборона мови… І «Щедрик» дуже чесно показує все це. Щоб зрозуміти, щоб відчути, що у 2022-му році переживають реальні українці, варто подивитися цей фільм», – зазначила українська співачка Оксана Муха, яка грає роль у цьому фільмі.  

Оксана Муха про зйомки у фільмі

Кастинг до фільму тривав протягом 2 місяців. Найважче було віднайти акторів на ролі дітей, так само довго шукали актрису на роль Софії Іванюк. Після довгих пошуків затвердили Яну Корольову, для якої «Щедрик» став справжнім дебютом: вона зіграла свою першу головну роль у повнометражному кіно. У фільмі також зіграли актори Володимир Кравчук, Віктор Жданов, Андрій Ісаєнко. В епізоді з’являється співачка Оксана Муха – заслужена артистка України, переможниця 9-го сезону вокального шоу «Голос країни». Саундтреком фільму стала пісня «Я відчуваю тебе», яку виконують Оксана Муха та Kozak System. 

«Це мій кінодебют. Погодилася не одразу, адже пропозиція знятися у фільмі надійшла до мене у дуже гарячий період – після перемоги у «Голосі країни», коли я мала напрочуд завантажений графік надовго наперед. Хвилювалася, щоб мені вистачило часу. Та й, зізнаюся, не була впевнена у своїх акторських здібностях. Але вже на майданчику відчула підтримку всієї знімальної групи і великий професіоналізм команди, зокрема режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко. Попри це, я все одно вжилася у роль сповна – спробувала прожити життя своєї героїні. Почувала себе на своєму місці. І мені сподобалося те, що я побачила на екрані, адже моя героїня вийшла дуже ніжною, жіночною», – сказала про свої враження від зйомок фільму Оксана Муха.

Фільм показали вже в семи країнах світу

Додамо, що світова прем’єра фільму відбулася 4 березня 2022 року. Раніше стрічку показували в межах національного туру «Кіно заради Перемоги!», а також всесвітнього благодійного марафону на підтримку України CinemAid Ukraine Charity Film Marathon. Стрічку показали в Римі (Італія), Варшаві (Польща), Нью-Йорку (США), Брюсселі (Бельгія), Торонто (Канада), Сеулі (Республіка Корея), Ризі (Латвія). 

«Фільм не був у прокаті в кінотеатрах за кордоном. Це була фестивальна історія. Його показали на багатьох фестивалях. Фільм транслюється виключно тими мовами, якими розмовляють головні герої – українською та польською. Для перегляду кінострічки в інших країнах застосовують відповідні субтитри», – каже Валерія Литвиненко.

Перш ніж потрапити на екрани українських кінотеатрів, фільм «Щедрик» завоював серця глядачів міжнародних кінофестивалів. «Щедрик» брав участь у понад 10 різних фестивалях, серед яких: Film Festival Nigeria WIFFEN, Toronto Jewish Film Festival, Echoes of Katyn International Film Festival On Totalitarianisms, Scandinavian International Film Festival, HECare Film Festival (Human-Environment Care Film Festival HECFF), Festival de Cinema de Arapiraca, Terni Film Festival, Seattle Gdynia Film Festival, Uk Jewish Film Festival, NewPort Jewish Film Festival, Galway Film Fleadh, Ukraina Festiwal Filmowy.

Львів’яни зможуть переглянути кінострічку в кінотеатрах «Multiplex» та «Планета кіно» з 5 січня. Загалом фільм можна буде переглянути в усіх працюючих кінотеатрах України. 

Нагадаємо, що з нагоди 145-річчя з дня народження Миколи Леонтовича у Києві вперше відбудеться урочиста презентація оригіналу рукопису всесвітньовідомої української пісні «Щедрик». Презентація відбудеться 21 грудня о 16:00 у приміщенні Музею Миколи Лисенка (вул. Саксаганського, 97) під час відкриття виставки «Я співаю, отже існую».
Ірина Давосир
Фото: Film.ua
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!