Фільм «Заборонений» про Василя Стуса виклали у відкритий доступ. Де подивитися

5819 0
«Його намагалися зламати, знищити, стерти з людської пам’яті. А він і понині лунає віршами у серцях українців».
Фото: Detector.media

Фото: Detector.media

Художню стрічку «Заборонений» про долю репресованого українського поета та дисидента Василя Стуса тепер можна безкоштовно переглянути онлайн, повідомляє Нове українське кіно.

«Заборонений» – український художній повнометражний фільм про життя та загадкову смерть поета та його боротьбу із радянською системою. Події картини Романа Бровко розгортаються у 1965 році. Молодий поет Василь Стус, роль якого виконує Дмитро Ярошенко, не може змиритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі та кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Незважаючи на постійний тиск і погрози, Стус не припиняє боротьбу навіть у засланні.

Початково назва фільму мала бути «Птах душі». Згодом назву змінили на «Стус», аби підкреслити, що сюжет стрічки обертається навколо життя легендарного українського поета. Пізніше назву знову змінили — зі «Стуса» на «Заборонений». Творча група стрічки відмовилась від імені поета у назві через те, що у фільмі представлено не лише біографію Василя Стуса, а й як образ часу й уособлення боротьби з режимом.

Офіційно зйомки фільму розпочались 30 квітня 2018 року на вулиці Хрещатик біля арки з виходом на вулицю Лютеранську у Києві. Фільм зняли за декілька місяців — із травня по серпень 2018 року. Головними піснями до кінострічки стали пісні «Не топчіть конвалій» у виконанні Сергія «Фоми» Фоменка та гурту Mandry і «Колискова» від гурту «Без Обмежень».

Проєкт цього фільму став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно, яке виділило 19,3 млн гривень з загального бюджету у 38,5 мільйонів гривень компанії UM-Group на підтримку фільму «Птах душі».

Нагадаємо, фільм вийшов в український кінопрокат 5 вересня 2019 року, до Дня пам’яті поета. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!