Фінансування субсидій у 2021 році хочуть збільшити на третину

1410 0
Додатково на фінансування субсидій у цьому році можуть виділити 10 млрд грн.
фото: Ahrfn.com

фото: Ahrfn.com

Міністерство соціальної політики пропонує Міністерству фінансів ініціювати збільшення фінансування субсидій у 2021 році майже на 10 млрд грн (з 36,6 млрд грн до 45 млрд грн). Про це повідомляє Ліга.нет з посиланням на міністерку соцполітики Марину Лазебну.

«Ми вийшли з пропозицією до Міністерства фінансів і попросили збільшити програму субсидій. Уже побачили ситуацію (з тарифами) в січні, розуміємо, що буде в лютому. Крім того, скасовано пільговий тариф на електроенергію. Тому всі ці питання в комплексі дали нам підстави звернутися до Мінфіну. Зараз у нас програма субсидій – це 36,6 млрд грн, а буде там більше 45 млрд грн. Тобто збільшення на 10 млрд», – зазначила вона.

Читайте також: Як оформити субсидію онлайн. Покрокова інструкція

За словами Марини Лазебної, під час розробки проєкту держбюджету на 2021 рік ціни на енергоносії були нижчими, тому потребу у субсидіях оцінювали на рівні 36,6 млрд грн, тобто навіть менше, ніж у 2020 році (39,3 млрд грн). Однак вже на початку 2021 року стало зрозуміло, що передбаченої суми буде недостатньо.

«Декілька подій сталося одночасно. Коли ми формували державний бюджет (на 2021 рік), ціни на енергоносії були меншими. Був відкритий ринок газу, коли люди могли обирати постачальника з найнижчими цінами. І ми не могли прогнозувати, якою буде ціна на газ», – сказала очільниця Мінсоцполітики.

Вона запевнила, що навіть в умовах зростання тарифів витрати малозабезпечених українців майже не зростуть, оскільки розмір субсидій збільшиться.

«Що меншими є доходи людини, то більшим є розмір субсидії для неї. Тому від збільшення тарифів людина не потерпає, адже збільшується розмір субсидії», – зазначила Лазебна.

Читайте також: Як порахувати тарифи на тепло і гарячу воду. Онлайн-калькулятор

Додамо, що за даними Мінсоцполітики, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в Україні у грудні 2020 року отримували 3,048 млн домогосподарств, що на 2,6% більше, ніж у листопаді (2,970 млн домогосподарств).

Середній розмір субсидії, що становив у листопаді 1 601,53 грн, у грудні збільшився до 1 615,39 грн (на 0,9%).

У грудні 60 445 домогосподарств звернулися за субсидіями (у листопаді – 58 521 домогосподарство). Призначено субсидії у грудні 35 208 домогосподарствам, тобто 58,2% з тих, що звернулися (у листопаді – 11 344 домогосподарствам, тобто лише 19,4% з тих, що звернулися).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!